hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Lakáscélú munkáltatói támogatás: itt vannak a részletek!

  • Surányi Imréné okleveles közgazda
1

Közzétették végre a nemzetgazdasági miniszter rendeletének tervezetét, amely lakáscélú bankhitelek visszafizetésére január elseje óta adómentesen adható munkáltatói támogatás végrehajtási szabályait tartalmazza. Mire lehet számítani?

A lakás építéséhez, vásárlásához, bővítéséhez, korszerűsítéséhez hitelintézettől felvett hitel visszafizetéséhez, törlesztéséhez nyújtott munkáltatói kölcsön elengedett összege már évek óta eddig is adómentes volt, ám januártól a folyamat lényegesen egyszerűbbé vált, ugyanis nem kell a munkáltatói kölcsönt közbeiktatni és azt utóbb elengedni, mert a szja tv. 1. számú mellékletének módosított 2.7. alpontja szerint az adómentesség a lakáscélú felhasználásra hitelintézettől vagy korábbi munkáltatótól felvett hitel visszafizetéséhez, törlesztéséhez, a hitelhez kapcsolódó más kötelezettségek megfizetéséhez hitelintézet, vagy a kincstár útján nyújtott támogatásra közvetlenül is kiterjed. A munkavállalónak lakáscélú felhasználásra nyújtott vissza nem térítendő támogatás adómentessége adóévenként olyan összegre érvényesíthető, amely (több munkáltató esetén is) a folyósítás évét megelőző négy évben ilyenként folyósított összegekkel együtt nem haladja meg az 5 millió forintot, és nem haladja meg a lakás vételárának vagy a teljes építési költségének 30 százalékát, továbbá a lakás megfelel méltányolható lakásigénynek.

A méltányolható lakásigény pontos meghatározását a hivatkozott rendelkezés újabb, 2014. február 25-étől hatályos módosított szövege tartalmazza. Eszerint az a lakás felel meg a méltányolható lakásigénynek, amelynek a szobaszáma nem haladja meg a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) kormányrendeletben meghatározott mértéket. Ez azt jelenti, hogy a korábbi előírás szerint – az együttköltöző családtagok figyelembe vételével meghatározott szobaszám helyett – választható építési költség alapján ezen túl a méltányolható lakásigény nem állapítható meg. A változás a korábbi támogatásokat visszamenőlegesen nem érinti, de átmeneti szabály alapján a módosult rendelkezés – ha az a magánszemély számára kedvezőbb – 2014. január 1-jétől alkalmazható [szja tv. 84/Z §].

A 2014. február 25-ei újabb törvénymódosítás korrigálta a szja tv. 1. számú mellékletének 9.3.2. pontját is. Eszerint a lakáscélú munkáltatói támogatás akkor tekinthető adómentesnek, ha a munkáltató a támogatás folyósításának évét követő év május 31-éig, lakás építéséhez, építtetéséhez, alapterületének növeléséhez és korszerűsítéséhez adott támogatás esetén a folyósítás évét követő második év május 31-éig rendelkezik az adópolitikáért felelős miniszternek a szja tv. 81. § (1) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján kiadott rendeletében meghatározott igazolásokkal. Ha a munkáltató nem rendelkezik ilyen igazolásokkal, a lakáscélú munkáltatói támogatás 20 százalékkal növelt összegben a támogatásban részesült magánszemély munkaviszonyból származó jövedelmének minősül. E jövedelem megszerzésének időpontja a támogatás folyósításának évét követő év május hónapja, lakás építéséhez, építtetéséhez, alapterületének növeléséhez és korszerűsítéséhez adott támogatás esetén a folyósítás évét követő második év május hónapja.
OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mit ír elő a rendelet-tervezet!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
piksa

Tisztelt szakértő!

Azt szeretném megkérdezni, hogy ez arra a hitelre is vonatkozik amit most szeretne felvenni 2014-ben a munkavállaló vagy csak a már korábban felvettekre?

Tisztelettel: Révyné

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alapítvány – vállalkozási bevétel

Pölöskei Pálné

adószakértő

Fejlesztési tartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Deviza adományozása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3