hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóbírságot és munkát takaríthat meg! Itt az új szabály!

  • Pluhár Róbert
1

Kijavítási kérelem címszó alatt új lehetőséget kaptak az adózók január 1-jétől arra, hogy helyrehozzák korábbi tévedésüket. Ha kihasználják a lehetőséget, felesleges munkát és adóbírságot is megtakaríthatnak.

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) idén hatályba lépett egyik új szabályáról az eddig megjelent szakmai anyagok néhol csak igen szűkszavúan említik meg azt, hogy „ha a törvény az adózó számára választási lehetőséget biztosít, az adózó az adó megállapításához való jog elévülési idején belül az adóhatósághoz benyújtott kijavítás iránti kérelemmel kezdeményezheti választásának módosítását, ha a módosítás nem érinti az adó, adóalap, költségvetési támogatás összegét”.

Az idézett, 2014. január 1-jétől hatályos jogszabályi kiegészítés (Art. 34/A §) első olvasatra nem sok szakmai fantáziát rejt magában, de ha alaposabban belemélyedünk az idézett rendelkezés értelmezésébe, akkor a szóban forgó jogszabályi hely ismeretével és helyes alkalmazásával számla korrekciókat, áfa pénzügyi elszámolásokat és esetlegesen adóbírságokat takaríthatunk meg az ingatlan értékesítő/vásárló és/vagy ingatlan bérbeadó/bérlő vállalkozásoknak.

Nyilván ismert, hogy az ingatlan értékesítéssel és/vagy ingatlan bérbeadással (is) foglalkozó vállalkozásoknak az áfa törvény 88. §-a alapján lehetőségük van arra,hogy az áfa-mentes ingatlan értékesítésüket és/vagy ingatlan bérbeadásukat áfa-kötelessé tegyék, mely választástól a választás évét követő ötödik naptári év végéig nem lehet eltérniük.

Szerencsés helyzetben az Olvasó akkor, ha nem vagy csak közvetetten találkozott olyan esettel, amikor egy ingatlant vásárló és/vagy bérlő vállalkozásnak az ingatlan eladójától, illetve bérbeadójától kapott áfás számlája csak az áfa-bevallási határidő előtti utolsó pillanatokban jutott el a könyvelőhöz, aki 20-án annak örül(t) a legjobban, ha arra jut(ott) ideje, hogy 20-án éjfélig az ügyfélkapun még át tudja tolni az áfa-bevallásokat.

Az éj leple alatt is szorgalmasan dolgozó könyvelő azt már végképp kényeztetésnek vette volna, ha még két EBEV nyugta között arra is jutott volna ideje, hogy az adóhatóság honlapján az Adatbázisok/Adatbázis-lekérdezések/Adóalanyok listái/Áfaalanyok útvonalon lekérdezze, hogy az ügyfele felé áfás ingatlanértékesítést vagy ingatlan bérbeadást számlázó szállító az áfa-kötelessé tételt választotta-e. Sajnos sokszor, amire nem jutott idejük a könyvelőknek, arra volt idejük az adóellenőröknek és nem egy-két adóhatósági megállapítás született abból a helyzetből, hogy az áfa-kötelessé tételt nem választó, de az ingatlanhoz kapcsolódó áfát ugyanakkor bevalló ingatlan értékesítő és/vagy bérbeadó adó által kibocsátott áfás számla alapján történő áfa-levonási jogot az adóhatóság a vevőknél és/vagy bérlőknél – adott esetben bírság kiszabása mellett – elvitatta.
OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, hogyan kerülhető el a bírság!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Emília1

Én magam egy műalkotások értékesítésével foglalkozó cég esetén felejtettem el bejelenteni, hogy nem a különbözet szerint, hanem a normál áfaszabályok szerint adózik. Ezt is lehet a fentiek szerint korrigálni?
Köszönöm a megerősítést!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3