hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fontos változások az áfatörvényben az új Ptk. nyomán

  • dr. Csobánczy Péter

Az általános forgalmi adóról szóló törvény is módosult az új Polgári Törvénykönyv március 15-ei hatályba lépésével, az új szabályozás mellé több ponton lesz szükség a jogalkalmazást segítő tájékoztatók közzétételére.

Az új Ptk. egyik fontos újdonsága, hogy magába integrálta a korábban külön jogszabályok által részleteiben szabályozott egyes jogiszemély-formációkat, köztük a gazdasági társaságokat és a szövetkezeteket. Immár egységesen jogi személyként kezelve az új Ptk. rendelkezik ezek jogutódlással történő megszűnéséről is.

Ez pedig érinti az áfatörvényt is, hiszen a gazdasági társaságok, szövetkezetek jogutódlással történő megszűnése miatt bekövetkező jogelőd-jogutód közötti vagyonmozgásokhoz kedvezményes áfaszabályok kapcsolódtak, amelyek a forgalmi adó meghitelezésével járó likviditási hátrányokat mérsékelték, anélkül azonban, hogy valós költségvetési érdekek sérültek volna.

Ezek a kedvezmények március 15-ét követően is változatlan tartalommal továbbélnek, csupán alkalmazási körük változik abban az értelemben, hogy nem korlátozódnak a gazdasági társaságokra és szövetkezetekre, hanem minden jogi személy átalakulására, egyesülésére és szétválására kiterjednek (Áfa tv. 17. § (3) bekezdés a) pontja).

Szintén megmarad a fentiekkel azonos hatású áfakedvezmény a szövetkezetek átalakulásával, jogutód nélküli megszűnésével együttjáró közösségi alap átadásánál is. A változás annyi, hogy ennek jogi lehetőségéről most már az új Ptk. intézkedik, és a címzett nem a korábban nevesített más szövetkezet vagy szövetkezeti szövetség lehet, hanem az alapszabályban ekként megjelölt szervezet (Áfa tv. 17. § (3) bekezdés c) pontja).

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből kiderül, milyen nehézségeket okozhatnak az új Ptk. révén beiktatott rendelkezések.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Piaci ár

Girászin János

Transzferár Üzletágvezető

Niveus Consulting Group Kft

"Saját tőke pótlása" válaszhoz

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Leköszönő tulajdonos szavazati joga

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close