Új mentesség a népegészségügyi termékadóban

  • Tüske Zsuzsanna vámszakértő

A népegészségügyi termékadó (neta) hatálya alá tartozó termékkört alaposan kibővítette 2022 júliusában a jogszabályt módosító 197/2022. kormányrendelet. Már ez a jogszabály is tartalmazott az eredetihez képest új mentesítési lehetőséget, de még nem küszöbölte ki az adóköteles termék felhasználásával létrejött, szintén adóköteles termék belföldi értékesítése következtében előálló adóhalmozódást. A többek között a netatörvényt is módosító, 2023. március 1-jétől hatályos 62/2023. kormányrendelet ennek szabályozásával bővíti az adómentes értékesítések körét, ezért az érintett gazdálkodóknak érdemes felülvizsgálni a számukra netakötelesen teljesített értékesítéseket.

A továbbra is hatályban lévő, eredeti törvényi előírás szerint az adóköteles termék első belföldi teljesítési helyű értékesítését, valamint olyan beszerzését terheli netafizetési kötelezettség, amikor a beszerzett adóköteles terméket a beszerző saját termék előállításához használja fel, és az előállított termék értékesítése nem minősül az áfatörvény szerinti adómentes export értékesítésnek, sem közösségen belüli adómentes értékesítésnek.

Már az eredeti törvényi előírás szerint sem adóköteles az olyan belföldi teljesítési helyű értékesítés, mely export vagy közösségen belüli adómentes termékértékesítésnek minősül.

Az eredeti törvény mentesítette az olyan adóköteles termékek értékesítését is, melyet vevője export vagy közösségen belüli adómentes értékesítés céljára vásárolt. Továbbá mentesítette azt is, ha a vevő a megvásárolt adóköteles terméket saját, ugyancsak adóköteles termék előállításához használja fel, de itt még csak azzal a kikötéssel, hogy a beszerzett termék előrecsomagolt jellegét nem változtatja meg. Tehát ez utóbbi mentesség jórészt csak azokra vonatkozhatott, akik például ajándékkosár összeállításához használták fel a megvásárolt adóköteles terméket annak kibontása nélkül, azokra nem, akik a megvásárolt termék felhasználásával (amihez fel kellett bontaniuk azt) egy másik, szintén adóköteles élelmiszert állítottak elő. Így előfordulhatott az a helyzet is, hogy egy adózott terméket használtak egy másik termék gyártásához, és az újonnan előállított termékre is adófizetési kötelezettség vonatkozott.

A jórészt a termékek körének kibővítéséről és az adómértékek emeléséről „elhíresült” tavaly nyári törvénymódosítás már tartalmazott egy újabb mentességi esetet a fentieken felül, mégpedig azt, hogy ha a vevő a megvásárolt adóköteles terméket saját termék előállításához használja fel, és az így előállított terméket exportra vagy közösségen belül értékesíti.

Azonban még mindig fennmaradt a belföldi értékesítések vonatkozásában az az adóhalmozódási lehetőség, hogy ha az adózott termék felhasználásával adóköteles terméket állítanak elő, akkor mindkét termék vonatkozásában meg kellett fizetni a netát, tehát akár egy olyan, a vámtarifaszám szerint adóköteles termék esetében is, melyet kizárólag alapanyagként értékesítenek egy másik gyártó cég részére.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen feltételekkel mentesíti ezt az esetkört a mostani jogszabály-módosítás!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Catering

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Stand bérleti díja Svájcban

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 április
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hirdetÉs