Gyógyszergyártókat terhelő extraprofitadó: március 1-jétől hatályos a módosítás

  • adozona.hu

Március 1-jén hatályba lépett a tegnap este kihirdetett, gyógyszergyártókat terhelő extraprofitadó-kötelezettség szabályait módosító kormányrendelet. A jogszabály-módosítás pontosítja a gyógyszergyártó, tehát a különadó alanyának a meghatározását. Ennek nyomán adóalanynak azon vállalatok minősülnek, amelyeknek a gyógyszeralapanyag-, gyógyszerkészítmény-gyártási tevékenységből származó nettó árbevétele az adóév első napján rendelkezésre álló beszámolóban szereplő adatok alapján meghaladja a teljes nettó árbevételének 33,33%-át. A hivatkozott rendelkezés továbbá egyértelműbbé teszi, hogy csak az említett tevékenységeket ténylegesen végző vállalatok tartoznak a különadó hatálya alá – írja sajtóközleményében a Deloitte Magyarország.

A gyógyszeripar területén több vegyes tevékenységet végző társaság működik, amelyek a gyógyszergyártás mellett egyéb tevékenységből is realizálnak árbevételt. A fenti módosítás kedvezően érintheti azokat a társaságokat, amelyek az egyéb tevékenységeikhez viszonyítva kisebb – a fenti küszöbértéket el nem érő – arányban végeztek gyógyszer-, illetve gyógyszeralapanyag-gyártási tevékenységet. Ezen vállalkozások ugyanis nem lesznek kötelesek a különadó megfizetésére.

Az adóalany fogalmát pontosító fenti szabályt már a 2022. adóévtől alkalmazni kell. Erre figyelemmel a 2022. adóév tekintetében egy naptári évet követő adóalanynak a 2022. január 1-jén rendelkezésre álló lezárt beszámoló adatait szükséges alapul vennie a küszöbérték elérése kapcsán. Tekintve, hogy 2022. év elején a 2021-es évről szóló beszámoló nem áll rendelkezésre, az adókötelezettség keletkezését várhatóan a 2020. évi beszámoló alapján szükséges vizsgálni. Fontos kitétel, hogy a fizetendő adó összegét továbbra is a 2022/23. adóévben elért árbevétel alapján kell meghatározni.

„Bár a fentiek alapján a rendelet egyes vállalkozásokat kedvezően érint, az adóalanynak minősülő társaságoknak továbbra is több értelmezési kérdéssel kell szembenézniük. Ide tartoznak többek között az átalakulás esetén felmerülő értelmezési bizonytalanságok, illetve például a külföldi fióktelep útján végzett tevékenységek megítélése. Így az adóalanyok számára továbbra is javasolt szakértő igénybevétele az adókötelezettség meghatározása, teljesítése érdekében” – hívta fel a figyelmet Fábián Dorottya, a Deloitte Magyarország egészségügyi iparágra fókuszáló csoportjának vezetője.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Telephely eladása

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs