98 találat a(z) özvegyi nyugdíj cimkére

63 évesen és özvegyen rokkantsági ellátásból öregségi nyugdíjba Kérdés

2009. december 15-étől rokkantsági nyugdíjba mentem, és özvegyi nyugdíjat is kapok.1953-as születésű vagyok, és október 12-én betöltöm a nyugdíjas korhatárt. Kérhetem-e a nyugdíjam újbóli megállapítását, illetve az özvegyi nyugdíjét is? A férjem rokkantnyugdíjasként halt meg, és az alapján kaptam a 30 százalékos nyugdíját. Melyik az a nyomtatvány, ahol bejelölöm az új számítást vagy személyesen kell intéznem? Köszönöm előre is a segítséget.

Öregségi nyugdíjas házasságának hatása az özvegyi nyugdíjára Kérdés

Az Özvegyi nyugdíj: ki kaphatja, mikor éled fel? című cikkükhöz kapcsolódva kérdezem az alábbiakat. Megszűnik-e az özvegyi nyugdíjra jogosultság, ha a már nyugellátásra saját jogán is jogosult özvegy megházasodik? Befolyásolja-e ez az új feleségnek az özvegyi nyugdíjra, illetve a közös gyermekük árvaellátásra jogosultságát az Ő halála esetén? Mi lesz az alapja majd az özvegyi nyugdíjnak? Csak a saját jogán járó nyugdíj vagy annál több?

Özvegyi nyugdíj: ki kaphatja, mikor éled fel? Cikk

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretein belül, az elhunyt jogszerző jogán, özvegyi nyugdíjra szerezhet jogosultságot a jogszerző házastársa, a bejegyzett élettársa, az elvált házastársa, illetve az élettársa. Ismertetjük azt is, hogyan, hol kell igényelni ezt a tb-ellátást.

Özvegyi nyugdíj Kérdés

Tudomásom szerint az ideiglenes özvegyi nyugdíj az elhalt nyugdíjának a 60, az állandó pedig a 30 százaléka. Jól tudom-e? Kérdésem, hogy ezek a nyugdíjak az özvegynek attól függetlenül járnak-e, hogy mennyi a saját nyugdíja, egészen az özvegy haláláig? Továbbá, hogy az éves általános nyugdíjemelés érinti-e az özvegyi nyugdíjakat is? Köszönettel.

Nyugdíjkedvezmények gyermekek után Cikk

A biztosítottak a kötelező társadalombiztosítás bevezetésével egyidejűleg gyermekeik után bizonyos kedvezményeket vehettek, vehetnek igénybe a nyugellátásuk megállapítása során.

Ideiglenes özvegyi nyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Elhunyt testvérem után a felesége jelenleg ideiglenes özvegyi nyugdíjban részesül. 25 év munkaviszonnyal rendelkezik, de évek óta nem áll munkaviszonyban. Az 1 év letelte után még 8 hónap múlva éri csak el saját jogon a nyugdíjkorhatárt. Jogosult-e erre az időszakra valamilyen ellátásra? Ha igen, akkor hogyan tudja azt kérvényezni?

Nyugdíjjal kapcsolatos Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelemnek külföldi élettársa (német) van. Mindketten nyugdíjasok és itt élnek Magyarországon. A kérdésünk az lenne, hogy a német törvények szerint élettársként jogosult-e özvegyi nyugdíjra? Ha igen, milyen feltételekkel? Ha összeházasodnak mennyi ideig kell együtt élniük, hogy jogosult legyen az özvegyi nyugdíjra szintén a német törvények szerint? Köszönettel: Vallerné Klári

Tb-fizetési kötelezettség Kérdés

1957-ben született nő vagyok, saját jogon rokkantsági ellátást és 30 százalékos mértékű özvegyi nyugdíjat folyósítanak részemre. Családi gazdaságban nem foglalkoztatottként – személyesen nem működök közre –családi gazdálkodó tag vagyok. Az egy főre eső bevétel támogatással együtt 39 millió forint. Kell-e fizetnem egészség- és nyugdíjbiztosítási járulékot és mennyit? Több helyről hallottam, hogy aki özvegyi nyugdíjat kap, annak nincs tb-fizetési kötelezettsége.

Öregségi nyugdíj vagy rokkantsági ellátás: melyik előnyösebb? Cikk

Rokkantsági ellátásban részesülő személy a nyugdíjkorhatár betöltésekor választhat, hogy továbbra is ezt a járandóságát kéri, vagy inkább öregségi nyugdíjat. Milyen következményekkel jár a választás? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Ideiglenes özvegyi nyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném a segítségét kérni.Az egyik ügyfelünk ideiglenes özvegyi nyugdíjban részesül, még nem töltötte be a rá irányadó nyugdíjkorhatárt, semmi más jogviszonnyal nem rendelkezik, az ideiglenes özvegyi nyugdíj az egyetlen ellátása. Kérdésem, hogy az ideiglenes özvegyi nyugdíjban részesülő személy jogosult-e az egészségügyi szolgáltatás igénybe vételére, vagy fizetnie kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot? Válaszát előre is köszönöm.

Öregségi, rokkantnyugdíj Kérdés

Tisztelt Adózóna! Rokkantnyugdíjasként kaptam egy levelet az NYUFI-tól, ami szerint választhatom az öregségi nyugdíjat. Jár az valamilyen hátránnyal, ha rokkantnyugdíj helyett öregségi nyugdíjat kapok? Kapok például fogyatékos támogatást is, azt elveszíteném? Vagy, ha jól tudom, elhalálozás esetén a feleségem nem kapna özvegyi nyugdíjat rokkantsági nyugdíj esetén, csak öregséginél. Köszönettel, Szentesi Péter

Nemzeti helytállásért pótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik munkatársunk öregségi teljes nyugdíjban és nemzeti helytállásért járó pótlékban részesül egyidejűleg. Úgy hallotta, hogy 2016-tól a két ellátást összevontan folyósítják. Kérdése, hogy ez miben jelent változást? Valamint az a kérdése, hogy a nemzeti helytállásért járó pótlék összegét – amennyiben ő elhunyna – a felesége özvegyi nyugdíjánál figyelembe vennék-e? Válaszát köszönöm.

Több jelentkező özvegyi nyugdíjra? Így bizonyítható az együttélés Cikk

Hogyan lehet bizonyítani az egyes társadalombiztosítási ellátásokra való jogosultságot akkor, ha az a rendelkezésre álló dokumentumokból nem állapítható meg? Ezen a ponton jönnek be a képbe a tanúk. Cikkünkben összefoglaltuk, milyen jogszabályi rendelkezéseket kell a bizonyítás során figyelembe venni.

Az özvegyi nyugdíj feléledése: így számítanak a határidők Cikk

Az ideiglenes özvegyi nyugdíj meghatározott feltételek teljesülése esetén feléled. A nyugdíjkorhatár betöltése szükséges ehhez, vagy elegendő nyugdíjasnak lenni? A Kúria egyik döntésének összefoglalóját ismertetjük.

Munka özvegyi nyugdíj mellett Kérdés

Hogyan lehet özvegyi nyugdij melletti alkalmazottként munkát vállalni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Meghiúsult ügylet előlegének rendezése

Bunna Erika

adótanácsadó

Szálláshely-szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Helyi iparűzési adó

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close