95 találat a(z) özvegyi nyugdíj cimkére

Özvegyi nyugdíj Kérdés

Tudomásom szerint az ideiglenes özvegyi nyugdíj az elhalt nyugdíjának a 60, az állandó pedig a 30 százaléka. Jól tudom-e? Kérdésem, hogy ezek a nyugdíjak az özvegynek attól függetlenül járnak-e, hogy mennyi a saját nyugdíja, egészen az özvegy haláláig? Továbbá, hogy az éves általános nyugdíjemelés érinti-e az özvegyi nyugdíjakat is? Köszönettel.

Nyugdíjkedvezmények gyermekek után Cikk

A biztosítottak a kötelező társadalombiztosítás bevezetésével egyidejűleg gyermekeik után bizonyos kedvezményeket vehettek, vehetnek igénybe a nyugellátásuk megállapítása során.

Ideiglenes özvegyi nyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Elhunyt testvérem után a felesége jelenleg ideiglenes özvegyi nyugdíjban részesül. 25 év munkaviszonnyal rendelkezik, de évek óta nem áll munkaviszonyban. Az 1 év letelte után még 8 hónap múlva éri csak el saját jogon a nyugdíjkorhatárt. Jogosult-e erre az időszakra valamilyen ellátásra? Ha igen, akkor hogyan tudja azt kérvényezni?

Nyugdíjjal kapcsolatos Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelemnek külföldi élettársa (német) van. Mindketten nyugdíjasok és itt élnek Magyarországon. A kérdésünk az lenne, hogy a német törvények szerint élettársként jogosult-e özvegyi nyugdíjra? Ha igen, milyen feltételekkel? Ha összeházasodnak mennyi ideig kell együtt élniük, hogy jogosult legyen az özvegyi nyugdíjra szintén a német törvények szerint? Köszönettel: Vallerné Klári

Tb-fizetési kötelezettség Kérdés

1957-ben született nő vagyok, saját jogon rokkantsági ellátást és 30 százalékos mértékű özvegyi nyugdíjat folyósítanak részemre. Családi gazdaságban nem foglalkoztatottként – személyesen nem működök közre –családi gazdálkodó tag vagyok. Az egy főre eső bevétel támogatással együtt 39 millió forint. Kell-e fizetnem egészség- és nyugdíjbiztosítási járulékot és mennyit? Több helyről hallottam, hogy aki özvegyi nyugdíjat kap, annak nincs tb-fizetési kötelezettsége.

Öregségi nyugdíj vagy rokkantsági ellátás: melyik előnyösebb? Cikk

Rokkantsági ellátásban részesülő személy a nyugdíjkorhatár betöltésekor választhat, hogy továbbra is ezt a járandóságát kéri, vagy inkább öregségi nyugdíjat. Milyen következményekkel jár a választás? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Ideiglenes özvegyi nyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném a segítségét kérni.Az egyik ügyfelünk ideiglenes özvegyi nyugdíjban részesül, még nem töltötte be a rá irányadó nyugdíjkorhatárt, semmi más jogviszonnyal nem rendelkezik, az ideiglenes özvegyi nyugdíj az egyetlen ellátása. Kérdésem, hogy az ideiglenes özvegyi nyugdíjban részesülő személy jogosult-e az egészségügyi szolgáltatás igénybe vételére, vagy fizetnie kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot? Válaszát előre is köszönöm.

Öregségi, rokkantnyugdíj Kérdés

Tisztelt Adózóna! Rokkantnyugdíjasként kaptam egy levelet az NYUFI-tól, ami szerint választhatom az öregségi nyugdíjat. Jár az valamilyen hátránnyal, ha rokkantnyugdíj helyett öregségi nyugdíjat kapok? Kapok például fogyatékos támogatást is, azt elveszíteném? Vagy, ha jól tudom, elhalálozás esetén a feleségem nem kapna özvegyi nyugdíjat rokkantsági nyugdíj esetén, csak öregséginél. Köszönettel, Szentesi Péter

Nemzeti helytállásért pótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik munkatársunk öregségi teljes nyugdíjban és nemzeti helytállásért járó pótlékban részesül egyidejűleg. Úgy hallotta, hogy 2016-tól a két ellátást összevontan folyósítják. Kérdése, hogy ez miben jelent változást? Valamint az a kérdése, hogy a nemzeti helytállásért járó pótlék összegét – amennyiben ő elhunyna – a felesége özvegyi nyugdíjánál figyelembe vennék-e? Válaszát köszönöm.

Több jelentkező özvegyi nyugdíjra? Így bizonyítható az együttélés Cikk

Hogyan lehet bizonyítani az egyes társadalombiztosítási ellátásokra való jogosultságot akkor, ha az a rendelkezésre álló dokumentumokból nem állapítható meg? Ezen a ponton jönnek be a képbe a tanúk. Cikkünkben összefoglaltuk, milyen jogszabályi rendelkezéseket kell a bizonyítás során figyelembe venni.

Az özvegyi nyugdíj feléledése: így számítanak a határidők Cikk

Az ideiglenes özvegyi nyugdíj meghatározott feltételek teljesülése esetén feléled. A nyugdíjkorhatár betöltése szükséges ehhez, vagy elegendő nyugdíjasnak lenni? A Kúria egyik döntésének összefoglalóját ismertetjük.

Munka özvegyi nyugdíj mellett Kérdés

Hogyan lehet özvegyi nyugdij melletti alkalmazottként munkát vállalni?

Nyugdíjak és rokkantsági ellátások: ennyi a havi összeg Cikk

Júniusban összesen 2 millió 22 ezer ember részesült korbetöltött öregségi nyugdíjban, csaknem 70 ezren kaptak korhatár alatti, 391 ezren pedig rokkantsági és rehabilitációs ellátást.

Mikortól éled fel az özvegyi nyugdíj? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy 1954. 05. 25-én született hölgy, akinek a férje 2006. 09. 20-án halt meg. A férj halála után 1 évig kapta az ideiglenes özvegyi nyugdíjat. Jelenlegi szabályok szerint a hölgy nyugdíjkorhatára 63 év 183 nap. A haláleset időpontjában ez 62 év volt. A fentiek tükrében az alábbiakban kérném a segítségét: 1. Jól tudom-e azt, hogy az özvegyi nyugdíj az ideiglenes özvegyi nyugdíj lejáratát követő maximum 10 éven belül éledhet fel? Jelen esetben 2007. 09. 20-tól 2017. 09. 20-ig? 2. Mivel a hölgy 2016. 05. 25-én tölti be a 62. évét, ezért igényelheti-e ezen időponttól az özvegyi nyugdíjat? Tehát nem szükséges betöltenie a jelenleg érvényes 63 év 183 napot? 3. Jelenleg nyugdíj előtti álláskeresési segélyben részesül. Ha kapná 62 éves korától az özvegyi nyugdíjat, kaphatná-e mellette az álláskeresési segélyt addig, míg ő is saját jogú nyugdíjassá nem válik (63,5 év)? Előre is köszönöm a válaszukat.

Az özvegyi nyugdíj, az árvaellátás és a szülői nyugdíj összege Cikk

A hozzátartozói nyugellátások, vagyis az özvegyi nyugdíj, az árvaellátás és a szülői nyugdíj összege attól a saját jogú nyugdíj összegétől függ, amely az elhunytat az elhalálozása időpontjában megillette vagy megillette volna.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás egyéni vállalkozó szülése II.

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Munkaerő-közvetítés áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close