hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tartásdíjban részesülő volt házastárs jogosultsága özvegyi nyugdíjra

  • adozona.hu

„A napokban olvastam egy cikket, hogy tartásdíjfizetés esetén özvegyi nyugdíjra jogosult a tartásdíjban részesülő. Ez valóban így van? Egy 15 éve elvált férfi tartásdíjat fizet a feleségének bírósági megállapodás alapján. Azóta újra megnősült. Jól értem, hogy a férj elhalálozása esetén nem a jelenlegi, hanem a volt feleség lesz jogosult özvegyi nyugdíjra? Törvényi hivatkozást is tudna nekem erre vonatkozóan küldeni?” – kérdezte olvasónk. Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A megkeresése szerinti esetben mind a jelenlegi feleség, mind pedig a volt házastárs is jogosultságot szerez özvegyi nyugdíjra. A jelenlegi feleség házastársi, együttélési jogon, a volt feleség pedig azért lehet jogosult a volt férje után özvegyi nyugdíjra, mert a volt férj tartásdíjat fizet neki.

Több jogosult esetén az özvegyi nyugdíj megállapítása nem úgy történik, hogy minden egyes özvegy megkapja a kiszámított özvegyi nyugdíjat, hanem az özvegyi nyugdíj kiszámított összegét meg kell osztani valamennyi jogosult között.

A megosztás főszabályként egyenlő arányban történik. Minden egyes özvegynek kiszámolják, hogy egyedüli jogosultként milyen összegű özvegyi nyugdíja lenne, és azt annyi részre osztják, ahányan özvegyi nyugdíjra jogosultak. Például: ha az elhunyt jogszerző nyugdíja 100 000 forint volt, az ideiglenes özvegyi nyugdíj összege 30 000-30 000 forint lesz (100 000x60%/2), ha az elvált, vagy külön élő házastársnak járó tartásdíj összege ennél nem kisebb.

Várható nyugdíjának összegét itt számolhatja ki!

Az elvált vagy több mint egy éve külön élő házastárs özvegyi nyugdíja nem lehet magasabb a tartásdíjnak az időközi nyugdíjemelésekkel megemelt összegénél. A példánál maradva ez azt jelenti, hogy ha az elvált házastárs tartásdíjként csak havi 20 000 forintot kapott, úgy abban az esetben az elhunyt jogszerző után ideiglenes özvegyi nyugdíjként is csak 20 000 forintot fog kapni, az együtt élő feleség pedig havi 40 000 forintot.

Végezetül azt is meg kell említeni, hogy az özvegyi nyugdíjra jogosult a többi jogosult ellen indított perben az özvegyi nyugdíj más arányú megosztását is kérheti.

A vonatkozó jogi szabályozást a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 51. §-a tartalmazza.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elveszett nyomdai számla

Bunna Erika

adótanácsadó

Őstermelő szochója

Lepsényi Mária

adószakértő

Adószámos magánszemély

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close