• NĂ©vtelen kĂ©rdezĹ‘
Hozzászólások 0

Rokkantsági ellátásból öregségi nyugdíj megállapítása özvegyi nyugdíjhoz

Tiszelt Szakértő! Apukám idén tavasszal halt meg, 69 éves volt. 100%-os II. csop. rokkantsági ellátásban részesült 2007-től kezdve. Azt megelőzően 67%-os rokkant volt, aminek ellátását 1995-től kapta. Azelőtt a fegyveres testületnél szolgált. Anyukám özvegyi nyugdíjának ügyintézésekor azt mondták, hogy át kell minősíteni az ellátását öregségi nyugdíjra és ebből fogják számolni anyukám özvegyi nyugídját. Nemrégiben kaptuk meg a Nyugdíjbiztosítási Főosztály (ide tartoznak, azok akik korábban fegyveres testületnél szolgáltak) határozatát, miszerint az özvegyi nyugdíj alapját képező öregségi nyugdíj apukámat tekintve alacsonyabb összegű, mint a korábban, halála előtt kapott rokkantsági ellátás összege. Az özvegyi nyugdíj ügyintézése alatt akivel csak beszéltünk, azt mondta, hogy nem lesz alacsonyabb. Ön szerint mi az, amit ebben az esetben tenni tudunk? Fellebbezni ugyebár nem lehet, csak keresettel élni. Olvastam arról a jogszabályról, hogy ha valaki 1955 előtt született és 2011-ben rokkantsági ellátásban részesül, kérheti az öregségi nyugdíj átminősítését a rokkantsági ellátással azonos összeggel, vagy öregségi nyugdíj megállapítását, azzal a feltétellel, ha nem megy az ellátás összege alá, illetve erről maga a nyugdíjbiztosító köteles értesíteni a korhatár betöltése előtt. Erről őt egyáltalán nem tájékoztatták. A mostani özvegyi nyugdíj megállapításánál lehetett volna ezzel élni, hogy amennyiben kevesebb a számított nyugdíj, akkor a rokkantsági ellátás összegéből számítsák az özvegyi nyugdíjat? Köszönöm szépen! Üdv


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close