hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjemelés: itt a kormányrendelet, ennyi lesz a kiegészítés

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

November 1-jétől – január 1-jéig visszamenőleges hatállyal – 1,2 százalékkal kell megemelni azt az öregségi nyugdíjat, özvegyi nyugdíjat, szülői nyugdíjat, árvaellátást, baleseti hozzátartozói nyugellátást, amely nyugellátást megillette a 2020. január 1-jei nyugdíjemelés – derül ki a Magyar Közlöny 228. számában kihirdetett vonatkozó kormányrendeletből.

A társadalombiztosítási szabályok meghatározzák, hogy ha az éves várható nyugdíjas fogyasztói árnövekedés és a januári nyugdíjemelés mértékének különbözete eléri az 1 százalékpontot, akkor november hónapban nyugdíjemelésben, ha nem éri el az 1 százalékpontot, akkor egész évre számított, egyösszegű nyugdíjkiegészítésben – kifizetésben – kell részesíteni a nyugdíjast, amelynek havi mértéke a következő év januárjában épül be a nyugdíjba.

A KSH által közölt 4 százalékos nyugdíjas fogyasztói árnövekedés , valamint a 2020. januárjában végrehajtott 2,8 százalékos nyugdíjemelés közötti különbözet 1,2 százalék, ezért a kormányrendelet meghatározza, hogy 2020. november 1-jétől 2020. január 1-jéig visszamenőleges hatállyal 1,2 százalékkal kell megemelni azt az öregségi nyugdíjat, özvegyi nyugdíjat, szülői nyugdíjat, árvaellátást, baleseti hozzátartozói nyugellátást, amely nyugellátást megillette a 2020. január 1-jei nyugdíjemelés.

Szintén 1,2 százalékkal kell megemelni azt

– a mezőgazdasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékot,
– a mezőgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékát,
– korhatár előtti ellátást,
– szolgálati járandóságot,
– átmeneti bányászjáradékot,
– táncművészeti életjáradékot,
– rokkantsági ellátást,
– rehabilitációs ellátást,
– baleseti járadékot,
– bányászok egészségkárosodási járadékát,
– fogyatékossági támogatást,
– vakok személyi járadékát,
– rokkantsági járadékot,
– a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján adott ellátást,
– polgármesterek közszolgálati járadékát,
– a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti, valamint a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény szerinti kiegészítő hozzátartozói, illetve rokkantsági támogatást,
– a hadigondozásról szóló törvény alapján járó pénzbeli ellátást,
– házastársi pótlékot, házastárs után járó jövedelempótlékot,
– az egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedésekkel vagy semmissé nyilvánított elítéléssel összefüggésben járó emelést, valamint
– a nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékot,

amelyet megillette a 2020. január 1-jei nyugdíjemelés.

Jár a kiegészítő nyugdíjemelés a 2019. december 31-ét követő időponttól megállapított

– öregségi nyugdíjra, valamint a rokkantsági nyugdíj helyett megállapított szolgálati járandóságra is, ha azt újraszámítás nélkül a korábban megállapított korhatár előtti ellátás, rokkantsági, rehabilitációs ellátás összegében folyósítják tovább;

– rokkantsági, rehabilitációs ellátásra, baleseti járadékra, bányászok egészségkárosodási járadékára, ha az adott személy az ellátás megállapítását közvetlenül megelőzően az emelésre jogosító hasonló típusú ellátásban részesült.

Ha az adott személy egyidejűleg több, a fentiekben említett ellátásra jogosult, illetve azt folyósítják részére, a kiegészítő nyugdíjemelés minden egyes ellátásra jár, az ellátások külön-külön emelkednek. Ha az özvegyi, illetve a szülői nyugdíjat több személy között megosztottan folyósítják, a megosztott nyugdíjrészek összege külön-külön nő. Nemzetközi egyezménnyel érintett nyugdíjak esetében az emelés kizárólag a magyar nyugdíjrészre jár.

A kifizetések végrehajtásáról a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága hivatalból intézkedik, a 2020. novemberre járó ellátásokat a jogosultak már emelt összegben kapják meg. A 2020. január-október hónapokra járó visszamenőleges emelést is a november havi ellátással utalja a kincstár.

A visszamenőleges emelés arányos részére azok a személyek is jogosultak, akik 2020-ban a fentiekben említett ellátásban részesültek, azonban időközben ellátásuk már megszűnt. Ha az ellátásra jogosult időközben elhunyt, akkor az elhunyt jogosulttal egy háztartásban élt házastárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő és testvér egymást követő sorrendben, ezek hiányában az örökös jogosult felvenni a visszamenőleges emelés arányos részét. Ezen személyeknek azonban kérelmezniük kell az időarányos emelés folyósítását!

Továbbra sem emelkedik a 2020. évben megállapított öregségi teljes nyugdíj, valamint az árvaellátás összege. Az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege változatlanul havi 28 500, az árvaellátásé pedig havi 24 250 forint.

A rokkantsági járadék havi összege 2020. január 1-jétől számítva 39 135 forint.

Ha a saját jogú nyugellátást és az özvegyi, baleseti özvegyi nyugdíjat úgynevezett együttfolyósítási összeghatárt figyelembe véve folyósítják, ezen összeghatár 2020. január 1-jétől számítva a korábbi 96 835 forintról havi 98 000 forintra emelkedik.

Emelkednek a nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékok is. A pótlék megállapítására vonatkozó összeghatár saját jogon 208 070 forintra, özvegyi jogon pedig 104 035 forintra emelkedik.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfakód

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Áfa áthárítása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink