hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Özvegyi nyugdíj elvált vagy különélő házastársnak, élettársnak

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

Az özvegyi nyugdíjra való jogosultság kapcsán mindenkinek elsősorban az ugrik be, hogy az elhunyt után özvegyi nyugdíjat a házastársa részére lehet megállapítani. Valójában azonban – a hatályos társadalombiztosítási szabályok szerint – özvegyi nyugdíjra jogosult lehet az elhunyt jogszerző házastársa, elvált házastársa, bejegyzett élettársa és élettársa is. Jelen cikk azon speciális eseteket tekinti át, amikor az özvegyi nyugdíjra a különélő vagy elvált házastárs, illetve az élettárs szerezhet jogosultságot.

Az özvegyi nyugdíjra való jogosultsággal kapcsolatosan elsődlegesen azt kell tudni, hogy a hozzátartozói nyugdíjigények elbírálásakor elkülönülten kell vizsgálni az elhunyt jogszerzőre, valamint a hozzátartozóra vonatkozó jogosultsági feltételeket. Özvegyi nyugellátás pedig kizárólag abban az esetben kerülhet megállapításra, ha mind a hozzátartozó, mind az elhunyt jogszerzőre vonatkozó jogosultsági feltételek teljesülnek.

Az elhunyt jogszerzőre vonatkozó jogosultsági feltétel, hogy a jogszerző a halála időpontjában saját jogú nyugellátásban vagy korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban részesüljön, illetve ha nem részesült ezen típusú ellátásokban, akkor a halála időpontjában betöltött életkorához előírt nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati idővel rendelkezzen.

Különélő vagy elvált házastársak jogosultsága özvegyi nyugdíjra

Amennyiben az elhunyt jogszerző és a házastársa elváltak, illetve a jogszerző halálakor már egy évnél hosszabb ideje külön éltek, az özvegy – függetlenül azon ténytől, hogy az elhunyt jogszerző a rá vonatkozó feltételeket még életében teljesítette – kizárólag abban az esetben lesz jogosult özvegyi nyugdíjra, ha az elhunyt jogszerzőtől – annak haláláig – tartásdíjban részesült, vagy bíróság tartásdíj-fizetési kötelezettséget állapított meg. A tartásdíj igazolására az annak fizetésére kötött egyezséget jóváhagyó vagy arra kötelező jogerős bírósági határozat vagy közjegyző által hitelesített kötelezettségvállaló nyilatkozat szolgálhat alapul.

Fontos feltétel, hogy a tartásnak az elhunyt jogszerző haláláig kell fennállnia, ami azt jelenti, hogy, ha a tartás korábban már egyösszegű kifizetéssel teljesítésre került, akkor az özvegyi nyugdíjra jogosultsági feltétel már nem teljesül.

Olvassa el "Nyugdíj megállapítása, emelése kivételes méltányosságból" című írásunkat is!
A több mint egy éve különélő vagy elvált házastárs esetén a tartásdíj fizetése, illetve annak bírósági megállapítása mellett az ideiglenes özvegyi nyugdíj lejártát követően megállapítható özvegyi nyugdíj további feltétele, hogy az arra jogosító feltételeknek – öregségi nyugdíjkorhatár betöltése, megváltozott munkaképesség vagy árvaellátásra jogosult gyermekek eltartása – a tényleges különéléstől (mely időpont lehet korábbi, mint a házasság megszűnésének időpontja) számított tíz éven belül be kell következniük, függetlenül attól, hogy mikor halt meg a jogszerző, továbbá volt-e megállapítva ideiglenes özvegyi nyugdíj vagy sem.

Például: ha a házastárs 1999-ben megrokkant, 2009-ben különköltözött és még ebben az évben el is vált, majd ezt követően 2020-ban megözvegyült, özvegyi nyugdíjra lesz jogosult, ha a 2010-ben történt válásuk és az elhunyt jogszerző halála között a jogszerzőtől – volt házastárstól – végig tartásdíjban részesült.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, melyek az élettárs és a bejegyzett élettárs özvegyi nyugdíjra való jogosultságának feltételei!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Lakásbérlés áfájának levonhatósága

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Új adatszolgáltatási szabályok egyéb szálláshely-szolgáltatóknak

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Könyvelő felelőssége

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close