113 találat a(z) ápolási díj cimkére

Vállalkozás ápolási díj mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem ápolási díj mellett lenne vállalkozó. Nem otthon dolgozna, heti kétszer piacozást folytatna. Lehet-e vállalkozó, s meg kapná mellette az ápolási díjat?

Rokkantsági ellátás mellett ápolási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 61 éves, megváltozott munkaképességű (C2) személy rokkantsági ellátásban, illetve özvegyi nyugdíjban részesül, a két ellátás együttes összege kb. 75 ezer forint. Idős, 85 éves édesanyja ápolásra szorul. Szakértői véleménye szerint járhat-e ebben az esetben a rokkantsági ellátás és az özvegyi nyugdíj mellett az ápolási díj? Köszönöm szépen a munkáját!

Főállású egyéni vállalkozó – ápolási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó a férje mellé ápolásra szeretne elmenni. A járási hivatalnál azt a felvilágosítást kaptuk, hogy nem mehet el ápolásra, mert ruhaüzlete van, a vállalkozást nem otthon végzi. Ha például egy fodrász otthon van, és az egyik szobában fodrászként dolgozik, a másikban pedig ápolja a hozzátartozóját, csak akkor jár az ápolási díj. A másik kérdésem, hogy ha szünetelteti a vállalkozást, akkor jár-e az ápolási díj? Előre is köszönöm. Üdvözlettel: Bankóné

Tovább nő az ápolási díj összege Cikk

A Magyarország 2020. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslat megszavazásával – egyebek mellett – elfogadta a parlament az ápolási díj összegének mértékére vonatkozó rendelkezések módosítását.

Főállású egyéni vállalkozás ápolási díj mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésünk lenne. Adott egy jelenleg munkanélküli magánszemély, aki édesanyja ápolásához ápolási díjat igényelt. Azonban emellett vállalkozni is szeretne, otthon tudna fordítást vállalni. Ehhez katás egyéni vállalkozásra gondolt. A kérdés az lenne, hogy lehet-e egyéni vállalkozó az ápolási díj mellett, és ha igen, akkor főállású vagy másodállásúnak kell lennie? Köszönjük szépen a segítséget!

Nyugdíjas ápol nyugdíjast, jár-e ápolási díj? Kérdés

Az ügyfél édesanyja 81. éves (az ügyfeleim is nyugdíjasok), már évek óta fél vesével él, de most az állapota rosszabbá vált. Soha nem fogják semmiféle egészségügyi intézménybe vinni, ha csak az ápolása lenne a gond. Jár-e nekik ápolási támogatás?

Nyugdíj melletti munka Kérdés

Tisztelt szakértő! Az öregségi nyugdíj elérésekor kiemelt ápolási díjra jogosult személy a nyugdíj mellett továbbra is kaphatja az ápolási díjat amennyiben 10 évnél hosszabb ideig ápolta a hozzátartozóját. Jár-e az ápolási díj, ha az öregségi nyugdíj elérése után munkába áll az illető? Ha közeli hozzátartozó a főnöke, lehet-e abból baj, ha nagyon magas havi fizetést kap, így kivéve a nyereséget? Ez törvénytelen-e?

Ápolási díj, kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: ápolási díj mellett katás egyéni vállalkozást indít az ügyfelem. Jól gondolom, hogy csak főállású kisadózó lehet? És azokban a hónapokban, amikor nem ad ki számlát, tehát nincs bevétele, mentesül a kata megfizetése alól? Válaszát előre is köszönöm. Üdv.

Gyermek – otthonápolási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fogyatékos gyermekeit nevelő vállalkozó jelenleg gyesen van, amely hamarosan lejár. Szeretne újra a vállalkozásában dolgozni. Jogosult a megemelt összegű gyermek otthongondozási díjra. Amennyiben kisadózóként folytatná tevékenységét, tudna-e nem főállású adóalanyként működni az emelt összegű ápolási díjra való tekintettel? Köszönettel: Vágner Emília

Kiemelt összegű ápolási díj melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olyan munkavállalót foglalkoztatnánk megbízási jogviszonyban óraadóként (heti 6 órában), aki súlyosan beteg kiskorú gyermekére tekintettel kiemelt összegű ápolási díjban részesül. Kérdésem, hogy ilyen formában foglalkoztathatjuk-e, illetve van-e bejelentési kötelezettsége a dolgozónak az ellátást folyósító felé? Nem szeretné, ha emiatt a pár óra miatt elveszítené, vagy csökkentett összegben kapná az ápolási díjat. Köszönettel.

Bővülnek és emelkednek az ápolási díjak Cikk

Az idei évtől bővülnek és emelkednek az ápolási díjak – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Gyes-jogosultság tartósan beteg gyermek után Kérdés

7 és fél éves a tartósan beteg kisfiú. Meddig jogosult az anyuka gyesre? A gyermek 8. éves koráig, utána ápolási díjat kaphat?

Új ellátás 2019-től: ki kaphat gyermekek otthongondozási díját? Cikk

Számos ponton módosulnak az ápolási díjra vonatkozó szabályok (egyebek mellett nő az ellátás összege) a minap benyújtott egyes szociális, gyermekvédelmi tárgyú, valamint egyéb kapcsolódó törvények módosításáról szóló T/3623 szóló törvényjavaslat révén, és új szociális ellátási forma, a gyermekek otthongondozási díja jön létre.

Tb-fizetés őstermelőként ápolási díj mellett Kérdés

Idős szüleimmel és testvéreimmel közös őstermelői igazolványunk van már 1997 óta, így folyik a gazdálkodás.Kisfiam tartós beteg, erősen fogyatékos 9 évesen. Megszűnt a gyes, és ápolási díjat kapok. Kérdésem: az ápolási ellátás mellett a közös őstermelésből az 1 főre eső bevétel megillet-e, ami után adóznom kell (iparűzési adó is): járulékfizetési és bevallási kötelezettségem lesz-e, milyen változásbejelentést kell beadni, és az ápolási ellátás tartalmazza-e a tb-t. Mi a teendőm?

Ápolási díj bevallása Kérdés

Ápolási dj mellett napi 4 órás munkaviszony létesítése történt a tavalyi év folyamán Sajnos az idei évben az adóbevallás benyújtásakor ez a jövedelem nem került feltüntetésre. Kérdés: kell-e önellenőrzést kérni, és újra benyújtani az adóbevallást, vagy nem szükséges? Megjegyzésként: a NAV készítette az adóbevallást, amit az adózó nem ellenőrzött megfelelően, csak aláírta és visszaküldte a bevallást. Milyen jogkövetkezménnyel jár a jogsértés, büntetést kell-e fizetni? Amennyiben szükséges önellenőrizni, akkor azt melyik típusú adónyomtatványon kell megtenni, és azt hogyan kell kitölteni (melyik sorban kell feltüntetni)? További kérdés lenne, igaz-e, hogy az ápolási díj melletti munkavégzés esetén nem lehetett volna kérni, hogy a NAV készítse el az adóbevallást?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kata öregségi nyugdíj mellett

Lepsényi Mária

adószakértő

Áttérés katáról átalányadózásra

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadó választása kata után

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs