hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Itt az idő megújítani a védendő fogyasztói státuszt a szolgáltatóknál

  • MTI

Március 31-éig kell megújítani a szociális helyzet, illetve az egészségi állapot alapján a védendő fogyasztói státuszt a villamosenergia- és a földgázelosztóknál, valamint a víziközmű-szolgáltatóknál – hívja fel a figyelmet közleményében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Igazolást általában a támogatást folyósító és megítélő szerv, például önkormányzat vagy államkincstár, illetve kezelőorvos ad ki.

Továbbra sem kell megújíttatni a védelmet végleges jogosultság esetén, de szociálisan védendő fogyasztó is kikapcsolható a szolgáltatásból, ha nem működik együtt, vagy eredménytelen az egyeztetés a neki járó kedvezményekről.

A közlemény szerint általános szabály, hogy a fizetési nehézséget a számlafizetési határidő előtt jelezni kell a szolgáltatónál, de az önkormányzat, illetve a szociális segélyező szervezetek is segíthetnek. Átmeneti nehézség esetén fizetési haladék vagy részletfizetési lehetőség kérhető, a védendő státusszal járó különleges elbánást jogosultság igazolásával kell kérelmezni.

Szociálisan védendő lehet az időskorúak járadékában, lakásfenntartási támogatásban, ápolási díjban, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben, három éven belül otthonteremtési támogatásban részesülő, és az aktív korúak ellátására jogosult fogyasztó, továbbá a nevelőszülő, a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-vel bérleti jogviszonyban álló természetes személyek, és az, aki vakok személyi járadékában, fogyatékossági támogatásban részesül, illetve velük egy háztartásban él – olvasható a közleményben.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Koncertszervező helyi iparűzési adóalap

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Adószámos magánszemély

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Munkaviszony tanárnál

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1