hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nők 40 kedvezményes nyugdíja: az ápolási díj beleszámít-e a jogosító időbe?

  • adozona.hu

Nők 40 kedvezményes nyugdíjához jogosító időnek számít-e az az időszak, amikor súlyosan beteg gyermekre tekintettel ápolási díjban részesül valaki? Szükséges-e keresőtevékenységgel szerzett jogosultsági idővel rendelkezni ebben az esetben, hogy a nők 40 kedvezményes nyugdíjának lehetőségével élhessen? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: 61 éves hölgy, gyermeke (43 év) után születése óta ápolási díjban részesül. Szeretne a nők 40 évével nyugdíjba menni. Munkaviszonya nem volt. A szolgálati időbe beleszámít olvasatom szerint. Kaphat-e ő nyugdíjat?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Az ápolási díjban töltött időszak nyugdíjra jogosító szolgálati időnek számít, függetlenül azon ténytől, hogy annak megállapítása a közeli hozzátartozó vagy a beteg gyermekre tekintettel történt. Amennyiben az ápolási díj a súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg gyermekre tekintettel került megállapításra és folyósításra, úgy abban az esetben az ápolási díj időtartama a nők kedvezményes nyugdíjára jogosító időként is elismerhető.

Olvassa el az Adózóna „Nyugdíj »idő előtt«: lehetséges-e?”, „Biztosításban töltött idő igazolása, ha nem szerepel a tb-nyilvántartásban” és „Nők 40 kedvezményes nyugdíja: mi számít jogosultsági időnek?” című írását!

A kedvezményes nyugdíjra az a nő szerezhet jogosultságot, aki 40 év jogosultsági idővel rendelkezik és ezen belül 32 év – súlyosan fogyatékos gyermekre tekintettel folyósított ápolási díj esetén 30 év – keresőtevékenységgel szerzett jogosultsági idővel rendelkezik.

A kérdésében említett hölgynek, állítása szerint, soha nem volt munkaviszonya, ezért a kedvezményes nyugdíjra nem szerezhet jogosultságot, mivel nem rendelkezik olyan nyugdíjra jogosító szolgálati idővel, amelyet keresőtevékenységgel szerzett jogosultsági időnek lehetne elismerni. Esetében kizárólag a folyósított ápolási díj eredményez nyugdíjra jogosító szolgálati időt, mely időtartam a nők kedvezményes nyugdíjra való jogosultság tekintetében gyermekneveléssel, gondozással szerzett jogosultsági időnek lehet elismerni, ha az valóban a gyermekére tekintettel került megállapításra és folyósításra.

A kedvezményes nyugdíjra jogosító feltételek hiányában a kérdésben említett hölgy legkorábban 65. életéve betöltése napjától szerezhet majd öregségi nyugdíjra jogosultságot, amennyiben abban az időpontban rendelkezni fog legalább 15 év nyugdíjra jogosító szolgálati idővel.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szállásdíj áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Áfás párt – Facebook

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs