40 találat a(z) állásidő cimkére

Munkavégzés előre betervezett állásidő helyett Kérdés

Így hat a fizetés nélküli szabadság a végkielégítés mértékére és az álláskeresési járadékra Cikk

Veszélyhelyzetben sok munkáltató igyekszik fizetés nélküli szabadsággal áthidalni a járvány alatti időszakot. Mégis előfordul, hogy ez az intézkedés is kevés, és a munkáltató kénytelen megválni a munkavállalójától. Olvasónk azt szerette volna megtudni, hogy az állásidő miként hat a végkielégítésre és az álláskeresési járadékra. A kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő válaszolt.

Alapbér Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vendéglátással foglalkozó kft. a járványhelyzet kihirdetését követően kénytelen volt bezárni. Jelenleg nulla Ft a bevétele. Dolgozóit nem bocsájtotta el, megállapodott velük, hogy az alapbér 50 százalékának megfelelő állásidőt fizet. Májusban szeretne bértámogatást igényelni. A dolgozókat átjelentené 2 órás munkaviszonyba és ezután kérné a bértámogatást. Kérdésünk az lenne, hogy így is megteheti-e, hogy nem tud bevételszerző tevékenységet folytatni, illetve ha igen, akkor mi lesz a támogatás alapja, az eredeti 8 órás alapbér vagy a kérelem benyújtáskori 50 százalékos alapbér?

Bér nélküli állásidő Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkavállalónk állásidőn van, és mivel elháríthatatlan külső ok (járványhelyzetre hivatkozó hatósági tiltás miatt) miatt nem tudja a cég foglalkoztatni, nem jár neki alapbér. Ezen időszak alatt a munkáltató úgy döntött, hogy munkáltatói rendes felmondással megszünteti a munkavállaló munkaviszonyát. Kérdésünk, hogy a távolléti díj definíciójában szereplő esedékesség időpontjában érvényes alapbért hogyan kell értelmezni? Mivel a felmondás közlésekor és a felmondási időben is bér nélküli állásidőn van, az érvényes alapbére nulla? Vagy a munkaszerződésében meghatározott alapbért kell figyelembe venni? Válaszukat előre is köszönöm.

Állásidő, fizetés nélküli szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő, Hivatkozva a kérdésben adott válaszára (https://adozona.hu/kerdesek/2020_4_20_Allasido_fizetes_nelkuli_szabadsa_xle), amelyet ezúton is köszönök, lenne még felmerült kérdés: - Fizetés nélküli szabadság kérdése rendben van annyi, hogy magát a tényt gondolom a T1041-en továbbra is jelenteni kell, attól függően, hogy a 08-ba vélhetően valljuk? - Állásidő esetében is kell a T1041-en jelenteni? - Állásidő esetében a május 01-jétől érvényes szabály a munkáltató átvállalására nem vonatkozik? Ha nem, akkor ebben az esetben a T1011 nyomtatványon tudja továbbra is csak átvállalni a munkáltató ez egészségügyi szolgáltatási járulék fizetését? Vagy ebben az esetben automatikusan a munkáltatót terheli? Hogyan dokumentálom szabályosan a NAV felé? Köszönöm!

Állásidő vagy igazolt fizetett távollét Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy ha a cég vezetősége nem oszt be egyes embereket dolgozni, mert félnek a járvány miatt, pedig lenne munkalehetőség, akkor erre az időre állásidőt vagy igazolt fizetett távollétet lehet elszámolni? Erre az időre is a teljes alapbérüket fogják kapni.

Állásidő, fizetés nélküli szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az állásidő és fizetés nélküli szabadság vészhelyzetben való megítélése közötti különbséget szeretném tisztán látni. Nem szeretnénk a biztosítást szüneteltetni, ezért a vészhelyzetben, mivel nem tudjuk biztosítani a munkavégzés feltételeit, állásidőt fizetünk a dolgozónak, ami jelen esetben 0 Ft. Több helyen azt olvastam, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulékot ebben az esetben is meg kell fizetni. Valóban így van? Ha igen, akkor ezt a 08-ban kell bevallani, vagy hol kell ezt jelenteni és hogyan, kinek a nevében kell teljesíteni a befizetési kötelezettséget? Következő kérdésem az, hogy a mi a különbség a munkavállaló biztosítottsága szempontjából, ha fizetés nélküli szabadságra megy vagy ha 0 Ft-os állásidőt fizet neki a munkáltató? Nyugdíj szempontjából az állásidő minek minősül? Válaszát Köszönöm!

Azonnali hatályú munkavállalói felmondás határideje Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkáltatóm pár napja állásidőt rendelt el. Szerinte "vis maior" miatt nem kell bért fizetnie állásidő alatt, és ez akár 4 hónapig, vagy tovább is eltarthat. Én ezt jogtalannak tartom. Azonnali hatályú felmondáshoz és munkaügyi perhez csak végső esetben folyamodnék, viszont az azonnali hatályú felmondáshoz kapcsolódó határidőből sem akarok kifutni. Ebben az esetben mit kell figyelembe venni, hogy ne csússzak ki a 15 napos határidőből? Az állásidő bejelentését? A fizetés utalásának határidejét? Folyamatos törvényszegés esetén (például az általam jogosnak tartott bér nem utalása, vagy csak egy részének az utalása) is figyelembe kell venni a 15 napos határidőt? Megtehetem, hogy a nem teljes bérfizetés észlelése után egy hónappal mondok fel, azonnali hatállyal? (Addig is megpróbálnám érvekkel meggyőzni a munkáltatómat.) Köszönettel: Tas

Állásidő Kérdés

Vállalkozó fogorvos vagyok. Kérdésem arra vonatkozik, hogy a vészhelyzet miatt a 10/2020 EMMI rendelet korlátozza a fogorvosi ellátást, csak sürgősségi ellátást lehet nyújtani, így az esetszám függvényében a sürgősségi beavatkozásokat jelenleg heti 2 órában tudjuk ellátni. Ebben az esetben hogyan kell az alkalmazott (fogászati asszisztensnő) munkaidejét és állásidejét lejelenteni a NAV felé?

Állásidő díjazással Kérdés

Költségvetési szervnél közszolgálati tisztviselők, közalkalmazottak részére a jelenlegi koronavírusból adódó helyzetre tekintettel, állásidő estén jár díjazás?

Tudnivalók a fizetés nélküli szabadság alkalmazhatóságáról Cikk

A koronavírussal összefüggő járványügyi helyzet következtében egyre több kérdés érkezik azzal kapcsolatban, hogy jogosult-e, illetve mely esetekben jogosult a munkáltató fizetés nélküli státuszban tartani a munkavállalót. A jogi helyzet értelmezése nem egyszerű, cikkünkben igyekszünk a rendelkezéseket több oldalról megvilágítani.

Felmentés munkavégzés alól a járvány idejére Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő. A munkáltató megteheti-e, hogy a koronavírus-járványra hivatkozva napi bruttó 1000 forintért állományban tartja a munkavállalót, a munkavégzés alól felmenti, a felmentés ideje határozatlan idejű, de a munkavállalót munkavégzésre bármikor behívhatja? Tisztelettel: Mód Sándor

Bérszámfejtés koronavírus-járvány idején Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék megerősítést kérni, hogy jól értelmezzük-e az Mt.-ben és a jelenleg hatályos rendeletekben foglaltakat az alábbi esetekben. Vendéglátóüzletet működtet a vállalkozás, amely elvitelre, kiszállításra nem készít ételt, a 71/2020. kormányrendelet 2. §-a alapján 2020.03.28-tól nem üzemelhet. Ez a helyzet véleményem szerint megfelel az Mtv. 55. § (1) bekezdés j) pontjában leírt "elháríthatatlan oknak". Az állásidőnek erre az esetére nem jár alapbér a munkavállalónak, tekintettel arra, hogy az Mtv. 126. § (1) bekezdésében nem került felsorolásra az 55. § (1) bekezdés j) pontja. Amennyiben a munkáltató felmondással meg kívánja szüntetni az alkalmazottak munkaviszonyát, akkor a felmondási idő felére díjazás nélküli állásidő számfejtendő, és a felmondási idő másik felére járó felmentési időre ugyanúgy jár a távolléti díj, mint máskor? Vagy ez esetben nem jár a felmentési időre sem díjazás? Amennyiben olyan vendéglátó vállalkozásról van szó, amely elvitelre, kiszállításra működik, ott mi a helyzet akkor, ha a csekélyebb forgalom miatt a munkavállalók egy részének szintén nem tud a munkáltató munkát biztosítani? Ekkor az állásidőre jár díjazás vagy nem jár díjazás azoknak, akiknek nem kell dolgozni menni? Köszönöm a választ!

Állásidő fizetés nélkül – bejelentési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy munkáltató, aki a járványügyi helyzet miatt nem tud munkát biztosítani a munkavállalóknak, és az Mt. 146. paragrafusára hivatkozva nem tud bért fizetni az állásidőre. Kérdésem, hogy ilyen helyzetben van-e valamilyen bejelentési kötelezettségem a 1041-es nyomtatványon? Illetve, hogy ez idő alatt szünetel-e a munkavállalók jogviszonya? Meddig tarthatja fenn a munkáltató ezt a "nemfizetési" helyzetet? Segítségét előre is köszönöm.

"Fizetetlen állásidő" biztosítási jogviszony? Kérdés

A március 18-i "fizetetlen állásidő" kérdésével kapcsolatban kérdezem, ha a munkavállaló az állásidő alatt nem kap munkabért, a munkáltatónak nincs járulékfizetési kötelezettsége, ez munkaviszonynak minősül, vagy a munkavállalónak erre az időre egészségügyi hozzájárulást kell fizetni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyesen lévő alkalmazott – munkaviszony megszűnése II.

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Ingatlan külső felújításának könyvelése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Nyugdíj melletti munkavégzés

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close