358 találat a(z) áfa-visszaigénylés cimkére

Iroda áfa-visszaigénylés, felszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában kérem a segítségét. Egyik vállalkozás irodát vásárolt 2015-ben, és a beszerzés áfáját visszaigényelte. Azonban a céget 2018-ban felszámolják, ebben az esetben mi lesz a visszaigényelt áfával? Meg fog szűnni az adóköteles bevétel, ilyenkor vissza kell fizetni az áfát?

Személyautó bérlése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy kft. személyautót bérel. Visszaigényelheti-e 100 százalékban a bérleti díj áfáját? Közvetített szolgáltatásként kiszámlázza bérbeadó a biztosítási díjat és az esetleges bírságokat is (áfaval növelten). Ezek áfája visszaigényelhető-e? Kötelező-e menetlevelet vezetni a bérlet fennállásának időszaka alatt? Kell-e cégautóadót fizetnie?

Üzleti ajándék? Kérdés

Ha egy kávézóba a kutyáját is beviszi a vendég, és a kutyának adnak jutalomfalatot, ami ingyen van, akkor a kávézó a kutyakaja költségét hogyan számolja el? Hová könyvelheti, áfát visszaigényelheti-e utána és fizet-e utána adót? A válaszukat előre is köszönöm.

Nem feltüntetett rendszám esetén áfa-visszaigénylés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a szíves segítségét kérni. Webáruházunk két gáz üzemű kisteherautót tulajdonol az áruk kiszállítására. Az egyik kisteherautó injektor alkatrésze tönkrement. Ez a szokásos karbantartás alkalmával derült ki. Az autószerelő továbbadta egy általa megbízhatónak tartott cégnek, hogy javítsák meg. (Az autószerelő alanyi mentes, a cég, amelynek továbbadta javításra az alkatrészt, áfakörös, 27%-os.) A cég elvégezte a javítást, erről számlát állított ki webáruházunk részére, de a kisteherautónk rendszámát nem tüntette fel benne, mivel nem látta az autót, csak az alkatrészt. Ezáltal nem tudom konkrét autóhoz kapcsolni a költséget, amiről a számlát kiállította. Az végösszeg 350 ezer forint lett. Visszaigényelhetem így a számlából az áfát, ha nem íródott rá a rendszám? Mi ilyenkor a szabályos munkamenet? Válaszát előre is köszönöm szépen!

Útnyilvántartás webáruház esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a szíves segítségét kérni. Férjemmel 50-50 százalékos tulajdonunkban lévő webáruházat működtetnünk, munkaviszonyos alkalmazottanként bejelentve. Megrendelőink 90 százaléka magánszemély, akik telefonon vagy interneten adják le a megrendeléseiket. Többször is előfordul, hogy nem munkanapra esnek a kiszállítások, mivel a megrendelőknek csak a hétvége felel meg. Kérem, legyen szíves segítsen, hogyan lehet megoldani ilyen esetben az útnyilvántartást, ha szombat-vasárnap történik a kiszállítás? Milyen nyomtatványt kell alkalmazni, hogy az a NAV-ellenőrzés során is megfeleljen? Két kisteherautóval dolgozunk, amelyek gázolaj üzeműek. Ha vissza szeretném igényelni az üzemanyag-beszerzésről, a tárgyieszköz-karbantartásról szóló számlákból az áfát, hogyan kell bizonylatolni, miként járok el helyesen? Válaszát előre is köszönöm szépen!

Átháritott költség elszámolása és az áfa levonhatósága Kérdés

Ki igényelheti vissza a számlán szereplő áfát, illetve költségként ki és milyen bizonylat alapján számolhatja el az alábbi esetben? Adott egy ingatlan, melyen két épület áll, külön mérőórával felszerelve. Az ingatlan tulajdonosa egyéni vállalkozó, aki a 2017. évben vásárolta meg az ingatlant, a szóban forgó egyik épületet határozott időre szóló bérleti szerződéssel együtt. A bérlő (kft.) a bérleményt tovább adta másik bérlőnek, aki szintén egyéni vállalkozó. Az ingatlan átruházása után a közüzemi számlát a tulajdonos egyéni vállalkozó nevére állítják ki, viszont a számlán eltérő számlafizetőként szerepel a tényleges bérlő, aki szintén egyéni vállalkozó. Előre is köszönöm a válaszukat.

Személygépkocsi áfája Kérdés

Egyéni vállalkozó 2016. évben, nyíltvégű lízinggel személygépkocsit vásárolt. Az első törlesztés áfáját ugyanebben az évben visszaigényeltük. 2018-ban a gépkocsit értékesíteni szeretné. Kérdésünk, hogy keletkezik-e áfa-visszafizetési kötelezettsége?

Nonprofit társaság áfa-visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kérdésem áfa-visszaigényléssel kapcsolatos. Egyesületünk 100 százalékos tulajdonában van egy nonprofit kft. A nonprofit kft. 2018. évtől kezdődően termékeket kíván értékesíteni. Terveink szerint a nonprofit kft. és az egyesület megállapodásban rögzíti az alábbiakat: • az egyesület felhatalmazza a nonprofit kft.-t, hogy az értékesítheti az általa tulajdonolt védjeggyel ellátott termékeket; • az egyesület megbízza a nonprofit kft.-t a termékek értékesítésével; • az egyesület szerzi be a termékek értékesítéséhez szükséges termékek és szolgáltatások egy részét, majd azokat a beszerzési áron továbbértékesíti a nonprofit kft. részére. A fenti helyzettel kapcsolatos kérdéseim a következő: 1.) Az egyesület visszaigényelheti-e az áfa összegét a beszerzett termékek és szolgáltatások után? A beszerzett termékek a később védjeggyel elátott, brandingelt termékek, a szolgáltatások a termékek eladásához kapcsolódnak, azt közvetlenül segítik elő (például termékek dizájnja). 2.) A nonprofit kft. visszaigényelheti-e az áfát a termékek értékesítését követően az azok érdekében igénybe vett szolgáltatásokkal és termékekkel kapcsolatosan (attól függetlenül, hogy a szolgáltatást/termékeket az egyesülettől vagy egyéb külső partnertől szerezte be)? Válaszukat előre is köszönöm.

Angliai temetkezés költsége Kérdés

Tisztelt Szakértő Asszony/Úr! Sajnálatos módon egy angliai temetkezés költségeit fizettem, utaltam innen Magyarországról, mint magánszemély. Kérdésem a következő lenne, hogy van-e rá valamilyen mód, hogy az áfatartalmát visszakaphassam? Milyen számlát kérjek, kinek a nevére? Mi az eljárás ilyen esetben? Előre is nagyon megköszönöm válaszát! Üdvözlettel ML

Pénzforgalmi elszámolás áfa Kérdés

Tisztelt szakértő! Pénzforgalmi elszámolás esetében a bankkártyával kifizetett költségszámla mikor számolható el, ha például a bankkártyás fizetés 10.31., a számla készpénzesen van kiállítva, viszont a bankon csak 11.04-én jelenik meg, melyik hónapban lehet vissza igényelni az áfáját? Köszönettel

Elszámolható-e a vállalkozás költségei között? Kérdés

Tisztelt Szakértő? A város forgalmas részén Nemzeti Dohányboltot üzemeltetünk. A vásárlók sokszor a kávé, üdítő, szeszes ital és dohány maradékokat eldobálják az üzlet előtt, szennyezve ezzel nem csak a járdát de a ház kiugró lábazatát is, ami remek hely a szemét elhagyására. Környezetünk tisztántartására nagynyomású tisztítógépet vásároltunk, mellyel lemossuk a járdát és a ház falát is. Kérdésem: elszámolható-e a társaság költségei között a gépvásárlás ára? Az áfáját visszaigényelhetjük-e? Köszönöm válaszát.

Ingatlan továbbértékesitése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. megvásárol egy régi lakóingatlant magánszemélytől/szervezettől továbbértékesítés céljából. Az ingatlan mentes az áfa alól. Felújításokat végez rajta, anyag és alvállalkozói számlákat számol el. Az anyag áfája visszaigényelhető? Ha a kész ingatlant eladja, áfamentesen állíthatja-e ki a számlát, ha a vevő akár magánszemély, akár szervezet? Mi van a telekhányad áfájával? Mi van az áfával, ha van garázs, kocsibeálló vagy üzlethelyiség is a földhivatali igazoláson? Köszönettel: Fidler Gáborné

Reprezentáció Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég karácsonyi bulit szervez. Ételt, italt rendel, és a cég székhelyén rendezi meg a bulit. Az ételt és italt reprezentációs költségként kell elszámolni? S ha helyiséget bérelne, akkor a bérleti díj áfáját visszaigényelhetné?

Építkezés 5 millió forint áfa-visszaigénylés Kérdés

Önerőből építkezésbe fogtunk. Vettünk egy bontásra ítélt házat, és az alapokig le is bontottuk. A helyére, és egy még egyszer akkora területre egyben egy új családi házat tervezünk felépíteni. Az új részt teljesen az alapoktól kezdve építik együtt a régi résszel, hiszen ott is elbontatunk mindent. Új falak, nyílászárók, tető, új közüzem kerül bevezetésre. A hőszivattyú miatt geoáramot vezetünk be, a régi gázcsövet kibontjuk. Az építkezés 300 négyzetméter alatti, egyszerűsített bejelentéshez kötött építési tevékenységről van szó. Az e-naplót megnyitottuk. Nem generálkivitelezővel építtetünk, hanem külön szerződünk egyes nagyobb munkákra. Az építkezés befejezésekor tudomásulvételi eljárás keretében vehetjük birtokba az új házat. A kérdésem, hogy a nevünkre szóló építési szolgáltatásról, építési anyagokról, tervezői díjról, nyílászárókról, hőszivattyúról szóló számlákból maximum 5 millió forint erejéig jogosultak vagyunk-e az áfát visszaigényelni? Megítélésem szerint a többi feltételnek megfelelünk. Válaszukat előre is köszönöm! Németh Mariann

Előző évek bejövő számlái áfatartalmának visszaigénylése 2017-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Egy ügyfél, aki havi áfabevallásra kötelezett több előző évi teljesítésű bejövő számlát most adott át a könyvelési anyagban. A átutalásos számlák bruttó összegének bankból történő kifizetése helyett az előző években – taggal szembeni követelés címén – a pénztárba bevételként le lett könyvelve. 2017. évben a számlák áfatartalma levonásba helyezhető-e, beállíthatók-e az áfabevallásba az előzőekben említett számlák? 2. Előző évek külföldi számlái (hotel, üzemanyag) ebben az évben könyvelhetők-e, mint elkésett számlák? (Ez áfát nem érint) Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kedvezményezett átalakulás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Kkv-besorolás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Céltartalék követelésre

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs