• Meleg József
Hozzászólások 0

Ha nem a vevő a számlafizető – adójogi helyzet

Tisztelt Szakértő ! Közműcégek számlázási gyakorlatában előfordul, hogy a számlájukon feltüntetnek egy külön számlafizetőt is a vevő mellett. lgy jár el például egy mobilszolgáltató, amelyik egy cégcsoportnak flottakedvezményt biztosít, a cégcsoport különböző tagjainak kiállított számlán mindig ugyanaz az egy cég a vevő – a cégcsoport anyavállalata, vagy központi cége, a számlafizető viszont a konkrét csoporttag cég lesz. A másik eset építési-szerelési projekteknél fordul elő: a közműcsatlakozást a megrendelő rendeli meg ezért a kiállított közműdíj számlák a megrendelő cég nevére szólnak már építés alatt is, azonban az építési szakaszban a szerződés szerint az építő vállalkozó fizeti a közműdíjat, ezért a projekt befejezéséig ő is szerepel a számlán mint számlafizető. A kérdésem ezzel kapcsolatban az, hogy a számlafizető cég elszámolhatja-e az ilyen számlákat ráfordításként, illetve – amennyiben a visszaigénylés egyéb feltételei fennállnak – visszaigényelheti-e az áfát az ilyen számlák alapján?


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close