hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cégautó helyett kiküldetési rendelvény

  • Surányi Imréné

A cégek tulajdonában lévő személygépkocsik után már évek óta kötelezően cégautóadót kell fizetni akkor is, ha ezeket az autókat magáncélra egyáltalán nem használják. Megéri cégautót tartani? Érdemes mérlegelni.

Nincs egységes recept. A cégautó-tartás ésszerűsége függ a cég tevékenységétől, méretétől, munkatársainak számától, jövedelmezőségétől stb., éppen ezért cikkünkben ezúttal néhány tipikus eseten keresztül mutatunk rá a lehetséges megfontolásokra.

Ha például a cég munkatársai ügynöki tevékenységet folytatnak, vagyis munkaidejük nagy részében a munkahelyükön kívüli helyszíneken végzik a munkájukat, célszerű számukra a cégautó-használat biztosítása, hiszen a vonatkozó cégautóadó megfizetésével a cég az adott személygépkocsi után minden költséget (értékcsökkenést, szerviz-kiadásokat, díjakat, adókat stb.) elszámolhat, az esetleges magánhasználat költségét is beleértve. Ilyenkor a magánhasználat lehetőségét figyelembe lehet venni a munkatársak díjazásánál, a flottarendszerben történő, üzemeltetéssel engedményeket lehet elérni a vásárlásnál, emellett adózási szempontból nincs kötelező előírás útnyilvántartás vezetésére. Igaz, ez tőkeerős, jövedelmező céget feltételez, amely képes a cégautók beszerzésére, fenntartási költségeinek viselésére.

Ha valamely cég nem képes cégautók üzemeltetésére, ugyanakkor a foglalkoztatott magánszemélyek feladatainak ellátásához gépkocsi-használat szükséges, a Munka törvénykönyve alapján köteles, illetve polgárjogi szerződés keretében nyilvánvalóan kénytelen a felmerült költségek megtérítésére.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja, van-e olcsóbb megoldás!

 

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Hallgatói munkaszerződés – jubileumi jutalom

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Adásvételi előszerződés felbontása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

2019 október
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X