hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cégautó: így vonható le az áfa 50 százaléka

  • Adózóna
3

Mikor vonható le a cégautó-szervíz használat utáni áfa 50 százaléka? Olvasói kérdésre Verbai Tamás, az Adózóna szakértője válaszol.

Abban az esetben, ha cégünk nem vezet nyilvántartást arról, hogy a cégautók futásából mennyi a hivatali és mennyi a magán használat, levonhatjuk-e a szervizszámlában előzetesen felszámított áfa 50 százalékát? És akkor hogyan kell eljárnunk, ha karambolban vétlen cégautónk javítása a kár okozó KGFB-a alapján kerül elszámolásra, de a biztosító a szerviznek csak fél áfát térít meg (jogosulatlan gazdagodás címén), így a szerviz a maradék fél áfát szeretné tovább számlázni felénk? A biztosító jogosan jár-e el ez esetben (mi azt nyilatkoztuk, hogy törvény szerint levonhatnánk, de nyilvántartás hiányában még sem tehetjük)?

A fenti kérdésére hivatkozással az alábbi tájékoztatást nyújtom, amellyel kapcsolatban azonban felhívom figyelmét, hogy az ügylet minden esetben csak annak valamennyi releváns körülményének ismeretében ítélhető meg.

1./ Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfatv.) 120. § a) pontja értelmében abban a mértékben, amilyen mértékben az adóalany - ilyen minőségében - a terméket, szolgáltatást adóköteles termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása érdekében használja, egyéb módon hasznosítja, jogosult arra, hogy az általa fizetendő adóból levonja azt az adót, amelyet termék beszerzéséhez, szolgáltatás igénybevételéhez kapcsolódóan egy másik adóalany - ideértve az Eva. hatálya alá tartozó személyt, szervezetet is - rá áthárított.

Az Áfatv. 124. § (4) bekezdése szerint a 120. és 121. §-tól függetlenül szintén nem vonható le a személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához szükséges szolgáltatást terhelő előzetesen felszámított adó összegének 50 százaléka.

A fenti jogszabályi rendelkezések valamint a tényállás összevetése alapján tehát megállapítható, hogy adózó csak azon előzetesen felszámított adó levonására jogosult, amely közvetlen és azonnali kapcsolatban van valamely általa teljesített adóköteles ügylettel. A személygépkocsi esetén azonban az Áfatv. további megkötéssel élt, és kimondta, hogy az előbbi feltétel fennállása esetén is csak az ezen személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához szükséges szolgáltatást terhelő előzetesen felszámított adó összegének 50 százaléka helyezhető levonásba. Amennyiben pedig adózó a személygépkocsit adóköteles gazdasági tevékenységéhez és magáncélra egyaránt használja, akkor az előzetesen felszámított adó – figyelemmel az Áfatv. 120. §-ra is – kizárólag az adólevonásra jogosító gazdasági tevékenység igazolása esetén vonható le. Tehát ha adózó ennek feltételeit – így például egy megfelelő nyilvántartás útján – nem tudja igazolni, abban az esetben nem jogosult a szervizköltség után felszámított ÁFA levonására; illetőleg ellenkező esetben ennek jogszerűségét egy későbbi revízió vitathatja.

2./ A kérdés második részét illetően ismételten hivatkozom arra, hogy valamely tényállásra egzakt válasz csak annak valamennyi körülménye ismeretében adható. Így ezzel kapcsolatban megjegyzem, hogy a szervizköltség után felszámított ÁFA levonására is irányadóak az 1./ pontban írtak, az ott rögzített feltételek; míg a kérdés konkrétumaival kapcsolatos válaszadáshoz további információkra lenne szükség.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (3)
adózóna.hu

Kedves Olvasóink!

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük! Az Adózóna csapata

Katakivaera

Ha külön számlán szerepel a vásárolt szgk.alkatrész,és egy másikon az szgk.karbantartás, akkor az áfa 50%-a visszaigényelhető?Vagy csak a karbantartási számla áfája /50% /igényelhető vissza? Köszönöm

Gönczi Katalin

Tisztelt Cím! A következő kérdésre szeretnék választ kapni. Kiegészítő tevékenységű taxis egyéni vállalkozónak ez évben számlaadási kötelezettség elmulasztása miatt, vissza kell lépnie az általány adózásról vállalkozói jövedelem szerinti adózásra, eddig nem fizetett cégautó adót, ezután kelle neki?. A másik kérdésem, hogy számlákat nem gyútve hogyan számolhatja el az üzem anyag , javítási költségeket?
Segítő szándékukat előre is köszönöm. Tisztelettel Gönczi Katalin

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs