hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ebben az esetben az üzembentartó fizeti a cégautóadót

  • Adózóna

Mikor kell az üzembentartónak fizetnie a cégautóadót? Olvasói kérdésre Bartha Katalin, az Adózóna okleveles adószakértője válaszol.

Ha egy Kft tulajdonában álló gépkocsit átadjuk üzemeltetésre egy magánszemélynek (üzembentartói bejegyzéssel a forgalmi engedélyben) akkor kinek kell fizetni a cégautóadót? A magánszemély lenne köteles? De ő a gépjármű üzemeltetésével kapcsolatban nem számol el semmilyen költséget.

A gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény („Gja. tv.”) 17/A § értelmében cégautóadóköteles az a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény  szerinti személygépkocsi – ide nem értve a kizárólag elektromos hajtómotorral ellátott személygépkocsit –, amely nem magánszemély tulajdonában áll, továbbá az a személygépkocsi, amely után a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény szerint költséget, ráfordítást, illetve az Szja tv. szerint tételes költségelszámolással költséget, értékcsökkenési leírást számoltak el.

17/B. § értelmében a cégautóadó alanya a személygépkocsi hatósági nyilvántartás szerinti tulajdonosa. Több tulajdonos esetén a tulajdonostársak tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok. Pénzügyi lízingbe vagy tartós bérletbe adott, hatósági nyilvántartásba bejegyzett személygépkocsi esetén az adó alanya a pénzügyi lízingbe vevő, tartós bérletbe vevő.

Vagyis a szabályozás értelmében a Kft. tulajdonában álló személygépkocsi üzemeltetésre történő átadása alapvetően még az üzembentartó személyének a forgalmi engedélyben történő keresztülvezetése esetén sem változtatja meg a cégautóadó fizetésre kötelezett adóalany személyét. Mindazonáltal ha a használatba adás, az üzemeltetésre történő átadás tartós bérlet keretében történik, a cégautóadó fizetésére kötelezett a tartós bérletbe vevő lesz.                                           
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Érmeváltó automata

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Fel nem használt szigorú számadású nyomtatvány

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X