hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Korlátlan cégautó-használat esetén ennyi áfát lehet visszaigényelni

  • Adózóna

Kell-e útnyilvántartást vezetni és visszaigényelhető-e az áfa korlátlan cégautó-használat és a cégautóadó megfizetése esetén? Olvasói kérdésre Bartha katalin, az Adózóna szakértője válaszol.

Az egyik dolgozónk szerződésében szerepel, hogy korlátlanul használhatja a cégautóját magáncélra is. Az autót lizingeljük, a cégautóadót pedig a havi bérleti díj részeként megfizetjük. A kérdésem az lenne, hogy ez esetben kell-e útnyilvántartást vezetnie a megtett kilométerről, illetve az áfa részben vagy egészben visszaigényelhető -e? 

A gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény („Gja. tv.”) – korábbi Szja tv-belitől eltérően - sajnos nem tartalmaz olyan rendelkezést, amelynek értelmében a cégautóadó megfizetése mentesítené az adózót az útnyilvántartás vagy hasonló nyilvántartás vezetése alól.

Mind a társasági adó, mind az áfa vonatkozásában alapelv, hogy csak a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költség, illetve annak áfája érvényesíthető, illetve áfában csak az adólevonásra jogosító tevékenységhez eszközölt beszerzések, igénybevett szolgáltatások kapcsán az adózóra áthárított előzetesen felszámított áfa vonható le.

Ahhoz, hogy az adózó a vállalkozási tevékenység, illetve az adólevonásra jogosító tevékenységhez történő felhasználást igazolni tudja, valamilyen, ezeket hitelt érdemlő és ellenőrizhető módon alátámasztó nyilvántartást kell vezetnie kell. Ez lehet pl. útnyilvántartás is, vagy más olyan nyilvántartás, amelyből a használat tartalma, üzleti jellege megállapítható.

Az üzleti, vállalkozási tevékenység érdekében történő használat arányában számolhatók el a gépjármű kapcsán felmerült költségek.

Az áfa tekintetében is az előbbi jelenti az alapot, a kiindulási pontot azzal, hogy az adólevonásra jogosító tevékenység érdekében eszközölt beszerzések, szolgáltatás igénybevételek esetében is vizsgálni kell a levonási korlátozásokat, tilalmakat. Így pl. az alábbiakat; nem vonható le [Áfa tv. 124.§ (1) bek.]:

a) a motorbenzint (vtsz. 2710 11 41, 2710 11 45, 2710 11 49, 2710 11 59) terhelő előzetesen felszámított adó;

b) az a) pontban nem említett egyéb üzemanyagot terhelő előzetesen felszámított adó, feltéve, hogy az személygépkocsi (vtsz. 8703) üzemeltetéséhez szükséges;

c) az a) és b) pontban nem említett egyéb terméket terhelő előzetesen felszámított adó, feltéve, hogy az személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához szükséges;

d) a személygépkocsit terhelő előzetesen felszámított adó;

Korlátozottan vonható le a személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához szükséges szolgáltatást terhelő előzetesen felszámított adó, az áfa összegének 50 %-a helyezhető levonásba. [Áfa tv. 124.§ (4) bek.]

A visszaigénylési jogosultságot az Áfa tv. 186.§-a szerint szükséges megítélni.

Amennyiben kíváncsi további szakértői válaszokra a témában vagy feltenné saját kérdését, regisztráljon és 14 napig ingyen használhatja ezt a szolgáltatást.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő

Széles Imre

tb-szakértő

Kata – szülési szabadság

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close