hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

MSZP: az egykulcsos adórendszer tönkretette a gazdaságot

  • MTI

Az egykulcsos adórendszernek tulajdonította keddi sajtótájékoztatóján a szocialista Szanyi Tibor, hogy stagnált a gazdaság a második negyedévben.

A Központi Statisztikai Hivatal kedden az előzetes számok alapján azt közölte, hogy Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) stagnált az idei a második negyedévben a megelőző negyedévhez és 1,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Elemzők 2,1-2,3 százalékos gazdasági növekedéssel számoltak.
   
Az MSZP-s Szanyi Tibor szerint ez az adat azt mutatja, hogy az egykulcsos adórendszer tönkretette a magyar gazdaságot.
   
A szocialista politikus emellett azt mondta, hogy a Fidesz-kormány "a zabrálás, dőzsölés és szájalás Bermuda-háromszögében készül elmerülni". A zabrálás kategóriájába sorolta a magánnyugdíjvagyon "kisajátítását", valamint azt, hogy a kormány a munka törvénykönyvének megváltoztatásával "a munkavállalókat készül megnyomorítani, és a munkaadókat akarja olyan helyzetbe hozni, hogy aztán rendesen tejeltethetők legyenek".
   
"Dőzsölésnek tekintjük ugyanakkor azt a kormányzati stílust, azt a bizonyos értelemben fasisztoid kormányzati vonalvezetést, amely teljesen önkényes módon próbálja fényezni a Fidesz nem létező gazdaságpolitikáját" - fogalmazott, és ebbe a körbe sorolta az orosz tulajdonú Mol-pakett visszavásárlását, amely szerinte fölösleges lépés volt, amivel a kormány "a sámlit rúgta ki maga alól", az erre költött pénzt ugyanis más célokra használhatta volna.
   
Szanyi Tibor azt is kijelentette, hogy a kabinet "a legégetőbb társadalmi problémák egyikével sem képes szembenézni". "A valóság az, hogy a bankok visszaélnek (...) a számukra a válság során biztosított rugalmas pályák lehetőségével, és (...) elképesztő, európai méretekben is unikálisnak tekinthető fosztogatásba kezdtek az ügyfeleik vonatkozásában" - értékelte a devizahitelesek helyzetét, megjegyezve, "gyakorlatilag nincs olyan bank Magyarországon, amely meg tudná magyarázni, hogyan számítja ki a hitelek törlesztőrészleteit (...) a kormány pedig ezt mosolyogva tűri és kommunikációs háborút folytat az MSZP-vel szemben".
   
Ezzel összefüggésben a kormányzathoz méltatlannak és alpárinak nevezte a kommunikációs államtitkárság hétfői közleményét, amely szerint a szocialisták elkéstek elképzeléseikkel, és személyes felelősségük van a devizahitelek ügyében kialakult helyzetért. "Az a tény, hogy ezzel a kérdések a kommunikációs államtitkár foglalkozik, jelzi, hogy a Fidesz ebben a kérdéskörben intézkedni nem, mindösszesen ostobán szájalni kíván" - fogalmazott.
   
Szanyi Tibor arra szólította fel a kormányt, hogy tegye meg a devizahitelesek érdekében azokat az intézkedéseket, amelyeket az MSZP hétfőn ismertetett. Véleménye szerint ugyanis az Orbán-kormány jelenleg csak azoknak nyújt segítséget, akik fenn tudják tartani a fizetőképességüket, nem segít azonban annak a 150 ezer családnak, amely legalább három hónapja képtelen törleszteni. "A kormány ebből a 150 ezerből maximum nyolcvan családnak kínálja azt a perspektívát, hogy az ócsai pusztára kitelepíti őket" - húzta alá.
   

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Garanciális munka

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Ingatlanforgalmazás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink