hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Üzemanyag elszámolása: egyszerűsítést szorgalmaz az ombudsan

  • MTI

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint a mostaninál egyszerűbb és igazságosabb üzemanyagköltség-elszámolás szükséges, a jelenlegi szabályozás ugyanis egyes fogyasztókat hátrányos helyzetbe hoz és állandósítja az adóigazgatási eljárások elhúzódásának veszélyét.

Szabó Máté indokolatlan megkülönböztetést tapasztalt a járművek üzemanyagköltségének elszámolását előíró jogszabályban - tudatta az ombudsmani hivatal csütörtökön az MTI-vel. Észrevétele szerint a kormányrendeletben egyes típusok alapnormája tételesen, másoké alapnorma-általányként szerepel, és a haszongépjárműveknél azt is meghatározza, miként kell kiszámítani a normát, annak ellenére, hogy a fogyasztás valamennyi gépjármű típusbizonyítványában szerepel.
   
Az ombudsman szerint tehát noha összehasonlítható helyzetben van minden adózó, aki gépjárművének üzemanyag- és kenőanyagköltségét kívánja elszámolni, a szabályozás a típus alapján különbséget tesz közöttük: az 1999 előtt gyártott járművek alapnormáját tételesen előírja, másoknál az alapnorma számítási módját határozza meg, egyes esetekben pedig általány norma alkalmazható, de előfordulhat, hogy azt csak szakértői vizsgálat állapíthatja meg. Szabó Máté nem talált ésszerű indokot az eltérő szabályokra.
   
A biztos egy panaszügy vizsgálata után készített jelentésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a hatóságok ismerik a Magyarországon típusbizonyítvánnyal rendelkező összes jármű szabványos, azonos módszertan alapján mért fogyasztási adatait, az új személygépkocsik üzemanyag-gazdaságossági és szén-dioxid-kibocsátási adatainak közzétételéről szóló rendelet pedig meghatározza a hivatalos üzemanyag-fogyasztás fogalmát. Ebből az is következik, hogy nem szükséges külön hatósági eljárás az alapnorma megállapításához - szögezte le.
   
Az ombudsman rámutatott: a jogalkotási törvény szerint az azonos vagy hasonló életviszonyokat azonos vagy hasonló módon, szintenként lehetőleg ugyanabban a jogszabályban kell szabályozni. Álláspontja szerint a jelenlegi helyzet viszont alkalmas arra, hogy a sértse a jogbiztonság követelményét, valamint bizonyos fogyasztókat hátrányos helyzetbe hoz.
   
A biztos hozzátette, hogy a hatályos szabályozás végrehajtása mind az adózóknak, mind az adóhatóságnak jelentős adminisztrációs és anyagi terhet jelent, egyúttal állandósítja az adóigazgatási eljárások elhúzódásának veszélyét.
   
Szabó Máté mindezért azt javasolta a nemzetgazdasági miniszternek, hogy módosítsák a szabályozást és abban alapnormaként a típusbizonyítványban megjelölt tüzelőanyag-fogyasztást határozzák meg.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ösztöndíj/versenykiírás és díjazás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kft. ingatlan (iroda) megvétele tulajdonos által

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bt. eladása osztatlan közös üzlettel – elővételi jog II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink