hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Táppénz, gyed, járulékfizetés: speciális szabályok pályakezdőknek

  • adozona.hu

Noha a foglalkoztatók általában ragaszkodnak a szakmai gyakorlathoz, nincs olyan munkavállaló, aki nem pályakezdőként kezdte volna. Milyen speciális szabályok vonatkoznak rájuk?

A pályakezdő fogalmának a foglalkoztatási törvény, illetve a munkajogi szabályok vonatkozásában nincs jelentősége – ez utóbbi tekintetében, ha csak nem fiatalkorú munkavállalóról van szó – és a magánnyugdíj-pénztári szabályok alkalmazásában is okafogyottá vált a fogalom. Néhány társadalombiztosítási szabály azonban továbbra is megkülönböztetett figyelmet szentel a pályakezdőnek tekintendő munkavállalókra.

A járulékfizetés tekintetében a pályakezdő fiatalok, az ötven év feletti munkanélküliek, valamint a gyermek gondozását, illetve a családtag ápolását követően munkát keresők foglalkoztatásának elősegítéséről, továbbá az ösztöndíjas foglalkoztatásról szóló 2004. évi CXXIII. törvény kell megemlítenünk, amely alapján járulékkedvezmény illeti meg a pályakezdő munkavállalókat alkalmazó foglalkoztatókat.

A jogszabály alkalmazásában pályakezdőnek a huszonötödik életévét - felsőfokú végzettségű személy esetén a harmincadik életévét - be nem töltött, foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítéséhez szükséges feltételekkel és érvényes START-kártyával rendelkező személy minősül. A START-kártya kiváltására az jogosult,  aki:

• a huszonötödik életévét, felsőfokú végzettség esetén a harmincadik életévét még nem töltötte be, és
• tanulmányait befejezte vagy megszakította, és
• a tanulmányainak befejezését követően első ízben létesít foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt vagy ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyt, és e jogviszony létesítését megelőzően megbízási szerződés, vállalkozási szerződés alapján vagy egyéni vállalkozóként sem végzett munkát.

A foglalkoztatásra irányuló jogviszony első ízben történő létesítésének megítélése szempontjából figyelmen kívül kell hagyni a tanulói és a hallgatói jogviszony mellett fennálló, illetve az iskolai szünet időtartama alatt létesített foglalkoztatásra irányuló jogviszonyokat, továbbá a tanulói és a hallgatói jogviszony megszűnése után alkalmi munkavállalói könyvvel, valamint 2010. április 1-jét követően az egyszerűsített foglalkoztatás körébe tartozó alkalmi munkára létesített jogviszonyt.

A kötelező egészségbiztosításról szóló törvény is tartalmaz az általános eltérő rendelkezéseket a pályakezdőkre.

A táppénz például főszabályként 1 évig, de legfeljebb csak a folyamatos biztosítási idő tartamára jár. Ettől eltérően, a folyamatos biztosítási időre való tekintet nélkül 1 évig jár annak a táppénz annak a biztosítottnak, aki:

• tizennyolc éves kora előtt válik keresőképtelenné, vagy
• iskolai tanulmányai megszűnését követő 180 napon belül biztosítottá válik, és keresőképtelenségéig megszakítás nélkül biztosított.

Ezzel párhuzamosan a terhességi-gyermekágyi segélyre, illetve gyed-re való igény elbírálása során a jogosultsághoz szükséges 365 napos biztosítási időbe (mellyel a szülést megelőző két évben kell rendelkezni) be kell számítani a közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideje folytatott tanulmányok idejéből 180 napot.

A nyugdíjtörvény idevágó rendelkezései szerint a rokkantsági nyugdíjra való jogosultság elengedhetetlen feltétele a törvény által meghatározott szolgálati idő megléte. Ettől eltérően az a személy, aki az iskolai tanulmányai megszűnését követő 180 napon belül szolgálati időt szerzett és huszonkét éves kora előtt megrokkan, szolgálati idejének tartamára tekintet nélkül jogosult rokkantsági nyugdíjra.

A pályakezdő munkavállalónak kell rendelkeznie adóazonosítóval, illetve munkáltatójának ki kell számára állítani az u.n. tb. kiskönyvet, melynek „hivatalos” neve „Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról”.

 Széles Imre

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés, tulajdoni hányad

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Munkábajárás 2.

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Bizalmi vagyonkezelés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink