hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Reálhozam: szeptember 16-ig át kell venni, különben visszaküldik

  • adozona.hu

Szeptember közepéig mindenki megkaphatja a reálhozamot. Az át nem vett összegek egyéni számlára kerülnek.

Több magánnyugdíjpénztár már írásban visszaigényelte az állami társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépett tagoknak járó hozamgarantált tőke feletti összeg (köznapi nevén reálhozamot) és tagdíj-kiegészítés összegét a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaptól. Van olyan pénztár, amelyik már megindította a kifizetést a tagok részére - írja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete és a Magyar Posta közös közleményében.

Akik másként nem rendelkeztek, azok szeptember 16-ig a Magyar Posta közvetítésével juthatnak a kiutalt összeghez.

A jogszabály szerint a magánnyugdíjpénztárak legkésőbb 2011. július 20-ig kötelesek írásban visszaigényelni a reálhozamot és a tagdíj-kiegészítést az Alaptól, s azok kifizetését a visszaigényelt összeg jóváírását követő 8 munkanapon belül, de legkésőbb 2011. augusztus 31-ig kell teljesíteniük a jogosultak részére.

A reálhozamról és tagdíj-kiegészítésről a volt pénztártagok többsége úgy rendelkezett, hogy a neki járó összeget adómentesen veszi föl korábbi pénztárától, lakcímére történő postai kiutalással vagy banki átutalással. Ha a volt pénztártag nem rendelkezett a kifizetéssel kapcsolatban, a magánnyugdíjpénztár a pénzt a tag részére a pénztári nyilvántartásban szereplő lakcímére küldi meg a Magyar Postán keresztül.

A pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB-rendelet alkalmi módosítása alapján a Magyar Posta a visszalépett tagoknak járó kifizetéseket a pénztári indítást követő 20 munkanapon belül teljesíti. Amennyiben a volt tagot 150 ezer forint alatti összeg illeti meg, azt a postai kézbesítő személyesen fizeti ki a lakcímen. Ha a kézbesítő nem találja otthon a címzettet, értesítőt hagy nála, amely alapján a tag az értesítőn szereplő postán veheti át a pénzt. A 150 ezer forint feletti összegek esetében a volt pénztártag értesítőt kap, és ennek alapján tudja átvenni a neki járó összeget a postán.

Kalkulátor
Ha még átszámolná reálhozamát, kattintson az Adózóna 2011-es reálhozam kalkulátoráért ide!

Amennyiben a kézbesítés időszakában a volt pénztártag nem tartózkodik lakhelyén, a kifizetések zökkenőmentes teljesítése érdekében a posta lehetőséget kínál arra, hogy a kiutalt összegeket – a pénztári utalás időpontjától függetlenül – 2011. szeptember 16-ig vegyék át a jogosultak, illetve a reálhozam fölvételére maguk helyett meghatalmazottat bízzanak meg (az erre rendszeresített nyomtatványok rendelkezésre állnak a postákon).

A Magyar Posta a szeptember 16-ig át nem vett kifizetéseket köteles visszaküldeni az egyes magánnyugdíjpénztárakhoz. A visszaérkezett összeget a magánnyugdíjpénztárak – a volt tagnak a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrejövő egyéni számláján történő jóváírás érdekében – a Nyugdíjbiztosítási Alapnak utalják át.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Méhész őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Órabéres dolgozók ünnepnapi távolléti díja

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Union belüli jövedelem adózása, árfolyama?

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink