hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Káosz lehet a reálhozamok kifizetésekor?

  • adozona.hu

A múlt pénteken megindultak volna az első visszaigénylések a magánnyugdíjpénztáraktól az állami rendszerbe visszalépett tagok reálhozamánál. A rendszer teszteléseként tervezett kisebb kisebb tételű kezdeményezések azonban elmaradtak - írja a Napi Gazdaság.

A pénztárakhoz a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) egy határozatot juttatott el - olvasható a Napi Gazdaság cikkében. Ebben kötelezik a kasszákat, hogy belső ellenőrzéssel vizsgálják meg a hozamgarantált tőke és a visszalépő tagi kifizetések módszertanát, az egyedi számítások helyességét. A belső ellenőrzés által készített jelentésről és az intézkedésekről július 19-ig kell beszámolót benyújtani a PSZÁF-nak - írja a lap.

A cikk arra hívja fel a figyelmet, hogy rz különösen annak tükrében okozhat gondot, hogy a visszaigénylésre a törvényben megszabott határidő július 20-a. Így nagyobb az esély arra, hogy a tranzakciók az utolsó pillanatokra maradjanak és összetorlódjanak.

Pedig - mint Borbély László András általános vezérigazgató-helyettestől megtudta a Napi Gazdaság - az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) arra készül, hogy tájékoztassa a nyugdíjpéntárakat arról, készen áll olyan ütemben utalni a pénzfedezetet, amilyen ütemben azt a reálhozam kifizetés indokolja. Borbély nyomatékosította: az ÁKK egyáltalán nem érdekelt abban, hogy "egyetlen aktus" legyen a reálhozamkifizetés. Ez a megoldás ugyanis óriási veszelyekkel jár, hiszen a pénztárak, a bankrendszer és a posta kapacitásai ezt a megoldást nem is tennék lehetővé.

ING - mondták el lapunk érdeklődésére - egyetlen műveletet végez majd, és erre készül az MKB kasszája is. Az OTP Mnyp. - tudtuk meg - igényét július 20-án, egy összegben nyújtja be az ÁKK részére. A pénztárnál arról is tájékoztatták lapunkat, hogy a visszalépő tagok járandóságának utalását augusztus elsejével kezdik, és várhatóan legkésőbb augusztus 20-ig be is fejezik. Akadnak azért olyan pénztárak is, amelyek valamennyire szakaszolnák a folyamatot. Erre készül például at Aranykor és a Honvéd is.

A lap azt írja: számításai szerint mindez százmilliárd forintos nagyságrendű pénz postai kihordását jelentheti 1,3 millió jogosultnak. Az pedig, hogy a kifizetések koncentrálódnak, káoszhoz is vezethet.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink