hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjrendszer: "a kormány egyedül ezt nem tudja megoldani"

  • MTI

Az államnak, a munkavállalóknak és munkáltatóknak együtt kell megoldani a nyugdíjrendszer problémáit - véli John M. Herhalt, a KPMG kormányzati tanácsadási üzletágának globális vezetője.

"Azt biztosan állíthatom, hogy a tisztán állami alapú nyugdíjfinanszírozás nem lehet elegendő. Valamilyen, az állam, a munkavállaló és a munkáltató által közösen finanszírozott rendszerben látom a megoldást. De, hangsúlyozom: a kormány egyedül ezt nem tudja megoldani, mivel a szociális kiadások, az oktatással kiegészülve már így is a kanadai közpénzek 75 százalékát viszik el, és mind az egészségügyre, mind a nyugdíjakra fordított kiadások csak nőnek a jövőben" - mondta a Napi Gazdaságnak adott interjújában John M. Herhalt, a KPMG kormányzati tanácsadási üzletágának globális vezetője.

A szakértő Kanadát hozta fel példaként: "minden egyes munkavállaló jogosult állami nyugdíjra, de ez olyan alacsony összeget biztosít, hogy a kanadai életvitel, árak ismeretében a legtöbb ember képtelen lenne megélni ebből az összegből. Emiatt alakultak meg a magánnyugdíjalapok, melyekbe a munkavállaló és a munkáltató ugyanakkora összeget fizet be, ezt pedig egy külön számlán vezetik. Korábban a rendszer előre megszabott nyugdíjat vett alapul, ám ezzel az volt a probléma, hogy sokszor a befizetésektől független volt a tényleges nyugdíj mértéke. A reform során bevezették az egyéni számlás rendszert, ahol már tisztán követhető, hogy ki, mekkora nyugdíjra lesz jogosult a befizetései alapján. De a kanadai rendszer sem tökéletes: az egyre öregedő társadalom és a baby boom hatása miatt mind Kanadában, mind az Egyesült Államokban reformokra lesz még szükség" - fogalmazott.

Az önkéntes megtakarítások ösztönzésével kapcsolatban úgy fogalmaz, megoldás lehet az adókedvezmény, amely az idős korra félretett pénz után jár. Kanadában ennek mértéke pedig a félretett összeg arányában nő. Éves 22-23 ezer dollár esetén éri el a maximumát, ahol ez az összeg teljesen adómentessé válik.

A teljes interjút itt elolvashatja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink