hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíj előtti dilemma: ledolgozott évek vagy nyugdíjkorhatár?

  • adozona.hu

Miként számítják a munkaviszonyt egy határon túlról érkező, s hazánkban is már 16 éve dolgozó asszonynál? Érdemes megvárnia a nyugdíkorhatár betöltését, s miként számítják be majd a gyermeknevelést? Olvasónk kérdésére az Adózóna nyugdíjszakértője, Molnár László válaszol.

Édesanyám 1950. január 28-án született. Szeretne elmenni nyugdíjba. Elkezdtük a temérdek papír beszerzését. Megakadtunk a sok információban, sajnos néhol a tájékoztatások mintha ellentmondanának. 16 éve élünk Magyarországon, Erdélyből települtünk ide. Édesanyámnak 18 (nem teljesen kerek) év munkaviszonya van Erdélyben. Magyarországon majdnem 14 éve. Két fia van, úgy tudom a nemzetközi nyugdíjosztályról, hogy ez esetben 1-1 év számítódik még hozzá a munkaviszonyhoz. Így kb. 31 év teljes munkaviszony + 2 év, 33 évet tudnak beszámítani. Nyolc hónap múlva elérné a 62. életévét. Kérdésem, hogy önök szerint inkább várja meg az év szerinti nyugdíjkorhatárt, és akkor menjen el nyugdíjba, hogy ne veszítse el a mindenkori nyugdíjának a 30 százalékát (vagy 33 százalékát)? Ugyanis mivel nincs meg a 38 éve a teljes nyugdíjhoz, így csökkentenék a teljeset. Továbbá a román nyelvű munkakönyveket le kell fordíttatni magyar nyelvre, vagy elég csak fénymásolatot beadni? Anyukámnak Romániában csak egy 8 hónapos tanfolyam jellegű iskolája van, mint szakiskola. Azt is be fogják számolni? S még egy dolog. Kisebb műtéten esett át anyukám pár hete. Jelenleg is táppénzen van. Ez nagyon visszaveti a nyugdíja értékét? Ha kivárja a 2012 januárját, tehát a 62. betöltött életévét, akkor jobb lenne az elkövetkezendő 8 hónapban, ha a bejelentett fizetése magasabb lenne, ugyanis most sajnos csak alig haladja meg a mindenkori minimálbérét. A nemzetközi nyugdíjkirendeltségnél telefonon azt ajánlották (tanácsolták), hogy várja meg a 62. életévét.

Édesanyjának az öregségi nyugdíjkorhatára a betöltött 62. életév (2012. január 28.) illetve amennyiben rendelkezik legalább 33 év szolgálati idővel, úgy csökkentett összegű, 38 év szolgálati idő megléte esetén pedig csökkentés nélküli előrehozott öregségi nyugdíjra szerezhetett jogosultságot 57. életévének (2007. január 28.) betöltésétől.

Elsődlegesen a szolgálati időtartam bizonytalansága, illetve a gyermekkedvezmény alkalmazhatóságára ismerni kellene a gyermekek születési évét. Javaslom a szolgálati idő elismerési kérelem benyújtását a Központi Nyugdíjnyílvántartási és Informatikai Igazgatósághoz (Bp. VIII. ker. Fiumei út 19/a), ahol a nemzetközi nyugdíj megállapításával foglalkoznak. Az igénybenyújtásnál be kell mutatni eredetben: a romániai munkakönyvet, szakiskolai bizonyítványt, a gyermekek születési anyakönyvi kivonatát. A nyugdíj megállapítására majd az uniós szabályoknak megfelelően, megosztottan arányosan kerül sor.

A táppénz folyósítás időtartamát a havi átlagkereset megállapításánál nem veszik figyelembe.

Tekintettel arra, hogy közlése szerint édesanyja minimálbér közeli fizetéssel van foglalkoztatva, úgy az elkövetkezendő időszak viszonylag magasabb keresete az induló nyugdíjának mértékét jelentősebb mértékben nem befolyásolja – de véleményem szerint is célszerű lenne megvárni a nyugdíjazással az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg-tagok szocho

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kiegészítő kérdés őstermelő iparűzési adójának megosztása korábbi kérdéshez

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink