hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bevallás előtt: a társasági adó és a hibalehetőségek

  • adozona.hu

Mire kell és érdemes odafigyelni a társasági adó bevallásakor? Hibalehetőségek és figyelmeztetések.

Ki örül a legjobban a nyár kezdetének? A válasz akár egyszerű is lehet: diák és tanár egyaránt. Persze van egy másik kör is, amely hihetetlen megkönnyebbüléssel ébred június 1-jén reggel, ha az előző napi vizsgán átment - olvasható az RSM-DTM blogjában. De kik is vizsgáznak május 31-én? A könyvelők népes tábora, akik május 30-án leadták az előző évi beszámolókat, majd „könnyed” levezető edzésként elkészíthetik és beadhatják a társasági adóról, az iparűzési adóról, az innovációs járulékról, az energiaellátók különadójáról, a szakképzési hozzájárulás különbözetéről, a hitelintézeti járadékról, a külföldi szervezet adójáról, a korábban kettős könyvvitelt választó evaalanyoknak az egyszerűsített vállalkozási adóról szóló bevallásait.

A felsorolás már önmagában rémisztő, de még elrettentőbb például a társaságiadó-bevallási nyomtatvány, amely önmagában 25 oldal - írja a bejegyzés szerzője, Hegedüs Sándor, az adóüzletág vezetője. Ha valaki biztosra akar menni, akkor elolvashatja a 95 oldalas kitöltési útmutatót, esetleg a kitöltési útmutató elején hivatkozott 18 jogszabályt. Persze lehet azt mondani, hogy ez túlzás, hiszen e terjedelem egy része csak speciális esetekben érdekes, de a bevallásszerkesztő végre meghallhatná a könyvelők panaszát, amely szerint miért is kell az elektronikusan közzétett beszámolók korában a beszámolóadatokat a társaságiadó-bevallásban is feltüntetni. Ennyi adat és információ sodrában a könyvelő könnyen téveszt. Az alábbiakban pár hibalehetőségre szeretném felhívni a figyelmet. A borítólapon sok olyan kódkocka van, amelynek nem, vagy téves kitöltése a későbbiekben komoly adókülönbözeteket is eredményezhet:

1. Bejelentett részesedés x-szelésére nem bejelentéshez van szükség, hiszen azt külön nyomtatványon már a szerzéstől számított 30 napon belül meg kell tenni. Ez alapján e jelölés számomra nem indokolt, hiszen a nyomtatványon a későbbiekben úgyis külön jelölni kell az adózás előtti eredménycsökkentés, vagy éppen növelés tényét és annak mértékét.

2. Kellemetlenebb hiba, ha valaki a jövedelemminimumról nyilatkozik tévesen. Azaz, például ha a kódkockába 2-est ír be, amely szerint úgy nyilatkozik, hogy tárgyévi adózás előtti eredménye, vagy adólapja eléri a jövedelemminimumot, de kiderül, hogy mégsem, az érintett társaság számára adókülönbözetet lehet megállapítani. Az adóhatósági indoklás szerint azért, mert nem tett az adózás rendjéről szóló törvény szerint nyilatkozatot és az elvárt jövedelem után sem fizette meg az adót. Noha a bevalláskitöltő program megfelelő szerkesztésével erre a hibára a figyelmet fel lehetne hívni, de sajnos a bevallásszerkesztő itt nem kívánt segíteni. Vagy éppen igen, csak nem az adózóknak!

A folytatást olvassa el itt!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházási hitelkamat plusz kamatlábcsere-ügylet

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Mulasztási bírság jogkövetkezménye

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink