hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mi jár gyed után a kismamának?

  • adozona.hu

A gyed után munkába visszatérő kismamát miként kell foglalkoztatni, mikor lehet neki felmondani, s mi a teendő a szabadságaival? A kérdésekre Horváth Linda, az Adózóna munkajogásza válaszol.

Közel négy és fél évvel ezelőtt, 2006.09.01-én álltam munkába, s két évvel később, 2008.08.30-án szültem meg kislányomat. Két évvel később, augusztusának végén lejárt a gyed és vissza szerettem volna menni dolgozni. A cégvezető azt mondta visszavesz, de nem is kell bemennem dolgozni, mert felment a munkavégzés alól és 1 hónap elteltével megszünteti a munkaviszonyomat. Ezután kerestem más munkát (és találtam is), de állományban maradtam a régi cégnél. Szeretném megkérdezni ezt meg tehette volna? A szabadságot se kell neki kifizetni, ami összegyűlt a tgyás és gyed alatt? Azt olvastam több helyen, hogy 1 hónapra köteles visszavenni és a következő hónapban szüntetheti meg a munkaviszonyomat. A lányom még nincs három éves, ez befolyásol valamit? Végkielégítés jár-e ilyen esetben, ha 2 évet dolgoztam nála és utána tgyás, gyed és gyes volt csak.

A tgyás és gyed alatt összegyűlt szabadságot a munkáltató a munkaviszony megszüntetése előtt köteles kiadni, vagy pénzben megváltani. Amennyiben azonban Ön állományban maradt és így a munkaviszonya nem szűnt meg, akkor a munkáltató az újbóli munkába állás előtt köteles kiadni a szabadságát.

Ha már nem tervezi, hogy munkába álljon a munkáltatónál, akkor a munkáltató majd a munkaviszony megszüntetésekor lesz köteles a szabadságot pénzben megváltani. Lánya életkora a kérdést meghatározóan befolyásolja, mivel a gyermek 3 éves koráig a munkaszerződést csak közös megegyezéssel szüntetheti meg a munkáltató, hiszen Ön felmondási védelem alatt áll. A végkielégítés ugyanúgy jár Önnek, mintha a gyermekgondozással töltött időt munkával töltötte volna, mivel ez az idő munkaviszonyban eltöltöttnek minősül.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő kismama

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Vám alanya

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Súlyadó forgalomból kivont tehergépjármű esetén

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close