hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóváltozások: ekkora pusztítást a válság sem okozott

  • adozona.hu

A legalább négy főt foglalkoztató cégeknél dolgozók nagyjából negyven százalékát érintette hátrányosan az idén életbe léptetett új szja-szabályozás, olvasható egy akadémiai főmunkatárs által írt tanulmányban. Ennyi munkavállaló keresetének a vásárlóértéke akkor is csökkent, ha a bruttóját 5 százalékkal emelték. Főleg a vidéki, magyar tulajdonú cégeknél dolgozók jártak rosszul - írja mai cikkében az Index.

Az elemzés készítője, Tóth István János arra a következtetésre jutott: ha valaki nem keres havi bruttó 290 000 forintot és nem tudja a gyerekkedvezményt érvényesíteni, még egy 5 százalékos béremeléssel is 3-5 százalékot veszít a reáljövedelméből (figyelembe véve, hogy az évvégi adatok szerint tavaly 4,9 százalék volt az infláció) - olvasható a cikkben. Ha egy vállalkozás úgy döntött, hogy egyáltalán nem emeli a béreket, akkor a gyermektelenek közül csak azok járnak jól az adóváltozással, akik legalább havi bruttó 340 000 forint körül, vagy annál többet kerestek. Az ő nettó jövedelmük ugyanis az adóváltozások hatására a tavalyi átlagos inflációt elérő, illetve meghaladó mértékben emelkedik - írja a szerző.

A legtöbb gyermektelen jövedelme a már említett 4-6 százalékos béremelés felső plafonjánál is veszít a reálértékéből. Egy gyermek nélküli munkavállalónak, ha havi 220 000 forint körül keres, nagyjából 13 százalékos béremelést kellene adni, hogy a fizetése vásárlóértéke a tavalyi szinten maradjon - állapítja meg a portál által idézett tanulmány.

Az ilyen 8-10 százalékos reálbércsökkenés különösen megdöbbentő azt figyelembe véve, hogy a versenyszektorban ekkora pusztítást a válság sem okozott a reálbérekben: azok 2009-ben 0,1 százalékkal nőttek, és csak 2010-ben csökkentek, de csak átlag 1,7 százalékkal. Az adóváltozás miatt a munkáltatóknak az átlagbéresek jövedelmét 9 százalékkal kellene emelniük ahhoz, hogy azoknak a fizetéseknek a vásárlóereje az előző évi szinten maradjon.

A tanulmányról szóló teljes cikket olvassa el itt!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg-tagok szocho

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kiegészítő kérdés őstermelő iparűzési adójának megosztása korábbi kérdéshez

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink