hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Rokkantnyugdíjasból mikor lehet előre hozott nyugdíjas?

  • adozona.hu

Mikor, milyen feltételekkel lehet egy rokkantnyugdíjasból előre hozott nyugdíjas? Olvasói kérdésre Molnár László, az Adózóna nyugdíjszakértője válaszol.

A feleségem nyugdijával 2006.12.14-ig 33 évet ledolgozott, és 7 év korkedvezményt szerzett, 2006.12.15-től rokkantnyugdijas 2008-ban volt felülvizsgálaton, akkor még megkapta a további rokkantságit, 2010.márciusban, az ismételt felülvizsgálaton levették 40 százalékra megfellebbeztük és most továbbra is visszakapta a rokkantnyugdijat. Közben irtam a szociális és munkaügyi minisztériumba hogy milyen jogorvoslati lehetőségünk van. Ők átküldték a levelemet a nyugdijbiztositási főgazgatóságra, akikkel levelezésben voltam, mert a nyugdijintézetnél nem volt meg a 7 év korkedvezményről szóló határozat és azt a választ válaszolták, hogy a feleségem csak 63 évesen mehet nyugdijba.

Ez minket hátrányosan érintene. Azt olvastam, hogy van egy régi-új jogszabály, amely szerint, ha nem kértük a nyugdijazást, akkor bármikor kérhető az utólag is. Az igaz, hogy a nyugdijintézet szerint a munkaviszony hiába volt meg, az életkori feltétel nem volt meg, mivel még a feleségem 2008-ban, 49-éves volt, mert 1959.02.24-én született és még 2008-ban 57-évesen mehettek a nők nyugdijba. Úgy tudom, hogy ha nincs meg az életkori feltétel, akkor pár százalékot levonnak a nyugdijból. Mi kértük volna az előre hozott nyugdijat, mert januárban ismét menni kell felülvizsgálatra, és a rokkantnyugdijat bármikor elvehetik, de szerintem a nyugdijintézet félretájékoztatott.

Azért, hogy ne legyen a feleségem biztositási jogviszonyban és hogy előrehozott nyugdijat kérhessünk, visszavontuk volna a fellebbezést, mert a 40 százaléknyi rész csak szociális segély lett volna, csakhogy teljesen félre- vagy sehogy sem tájékoztattak minket.

Sajnálattal kell közölnöm, hogy amennyiben a 2011. januári orvosi vizsgálatán véletlenül megszűnne kedves felesége rokkantsági nyugdíjra való jogosultsága, az előrehozott öregségi nyugdíjra nem lenne jogosult. Tekintettel arra, hogy a  jelenleg  hatályos  jogszabály  szerint  az 1959.02.24.-én  született  felesége  öregségi  nyugdíjkorhatára - amennyiben részére  7  év  korkedvezményt  elismerték - a betöltött 58. életév és ehhez képest 2 évvel korábban mehetne előrehozott öregségi nyugdíjba - számításaim szerint 2015.02.24-én.

Felesége 2009. december  31-ig nem szerzett jogosultságot az előrehozott öregségi nyugdíjra, mert addig az időpontig az előrehozott öregségi jogosító életkort az 52. életévét - figyelembe véve a 7 év korkedvezményt - nem töltötte be. A jelenleg hatályos 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 18/B. § (1) bekezdés g) pont szerint a társadalombiztosítási öregségi nyugdíjra jogosító öregségi nyugdíj korhatára annak, aki 1957-ben vagy azt követően született, a betöltött 65. életév. Az előrehozott öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően két évvel előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az az 1958. december 31-ét követően született, nő, aki legalább 37  év szolgálati időt szerzett, és azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, és biztosítással járó jogviszonyban nem áll. Ez esetben az előzőek szerinti előrehozott öregségi nyugdíj összegét úgy kell meghatározni, hogy az öregségi nyugdíj összegét - annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál legfeljebb egy évvel fiatalabb, - 3,6 százalékkal, továbbá annyiszor 0,4 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatárnál egy évvel alacsonyabb életkor betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál több, mint egy évvel fiatalabb.

A Tny. 19. § (2) bekezdése szerint a korkedvezményt szerzett személynek az öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest az előrehozott öregségi nyugdíj annyi évvel alacsonyabb életkorban jár, ahány évvel korábban őt a korkedvezményre jogosultság nélkül az   előrehozott  öregségi  nyugdíj  megilletné.  Az előrehozott  öregségi  nyugdíjra jogosultság meghatározásánál a megszerzett szolgálati időt, a nyugdíjcsökkenés mértékének meghatározásánál pedig a megszerzett szolgálati időt, illetve az elért életkort a korkedvezmény időtartamával növelve kell figyelembe venni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi gazdaság kilépő tagja

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Munkabért terhelő párhuzamosan több letiltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink