hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Semmissé tehető-e a korengedményes nyugdíj?

  • adozona.hu

Lemondhat-e nyugdíjas a korengedményes nyugdíjáról és visszakaphatja-e a munkáltató az időarányosan befizetett összeget? Olvasói kérdésre Molnár László, az Adózóna nyugdíjszakértője válaszol.

2010 nyarán megállapodtam a munkáltatómmal, így korengedményes nyugdíjba mentem, 39 év 6 hónap szolgálati idővel. 2011 január 1-el hatályba lépett a CLXXI. törvény, amely a nők 40 évi szolgálati idő megszerzésével nyugdíjba mehetnek. E törvény adta lehetőséggel élni kívánok, így meg kívánom szerezni a hiányzó 191 nap szolgálati időt, azaz főállású szolgálati viszonyt kívánok létesíteni. Milyen indokkal lehet semmissé tenni a korengedményes nyugdíj jogviszonyom, hogy a volt munkáltatóm is visszakapja a befizetett összeg időarányos részét? Már sokat kerestem tanulmányoztam a vonatkozó rendelkezéseket, de egyértelmű választ (indokot) nem találtam.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXX. törvény 6.§(4) bekezdése értelmében a korengedményes nyugdíjra is a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó nyugellátásokravonatkozó szabályokat kell alkalmazni - tehát saját jogú nyugellátásnak minősül. Ugyanezen törvény 83.§ (1) bekezdése kimondja, hogy a megállapított nyugellátásról lemondani, azt - mint a jogosult személlyel kötött ellátást - átruházni (engedményezni) nem lehet. Mindezekre figyelemmel kérésének teljesítésére nincs lehetőség.

 

 

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi adókedvezmény saját jogon

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Vagyonkezelő alapítvány

Pölöskei Pálné

adószakértő

Iparűzésiadó-előleg

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink