hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjszabályok: korhatár, szolgálati idő, korengedmény

  • adozona.hu

Milyen feltételekkel lehet nyugdíjba menni, milyen speciális szabályozásokkal kell számolni, milyen lehetőségei vannak a munkavállalónak? Olvasóink kérdéseire az Adózóna nyugdíj-szakértője, Molnár László válaszol - a konkrét kérdések mellett általános tájékoztatást is adva.

Az anyósom menne nyugdíjba, akinek 1967 óta van munkakönyve, 1952 március 31-én született. 43 éves munkaviszonya van hivatalosan igazoltan, 2 gyermek édesanyja, folyamatos munkaviszonyban állt ez idő alatt. A kérdése annyi hogy hivatalosan mikor mehet el nyugdíjba, és milyen feltételekkel. Kap-e felmentési időt? És ha igen mennyit? A Munka törvénykönyve szerint milyen lehetőségei vannak, amelyek a munkáltatójára nézve kötelező. Szabadságát kiveheti a nyugdíj előtt?

Az 1952. március 31-én született anyósa is már érintett a korhatáremelésben. A vonatkozó szabályok értelmében öregségi nyugdíjkorhatára a betöltött 62 év + 183. nap életkor, azaz 2014. szeptember 30-a. Azonban, legalább 37-40 év szolgálati idő megléte esetén 59. életéve betöltésétől lehetőség van az előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételére.

Figyelemmel arra, hogy anyósa 43 év szolgálati idővel rendelkezik, így 2011. március 31-től jogosult lehet csökkentés nélküli előrehozott öregségi nyugdíjra, amennyiben biztosítási jogviszonyát megszünteti.

A munkaviszonyának  megszüntetése tehát előfeltétele a nyugdíj megállapításának.

Előrehozott öregségi nyugdíjhoz lehetőségek, melyek nem kötelezőek a munkáltató számára:

1. közös megegyezéssel való megszüntetés

- mellyel legkorábban az 59. életév betöltése előtti napra célszerű megszüntetni a munkaviszonyt / 2011. március 30./

- munkáltatót nem terheli semmilyen fizetési kötelezettség, nincs felmondási idő, nincs felmentés, nincs végkielégítés

2. rendes felmondás a munkáltató részéről

- ez akkor gyakorolható, hogyha a munkáltató olyan különösen indokolt felmondási okot tud megjelölni, amely a „védett korban”- 5 évvel az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt lévő munkavállaló esetén is megfelelően megállja a helyét. (ez esetben nincs felmondási indok nyugdíjra hivatkozással)

- munkáltató felmondási idő felére átlagkereset fizetéssel felmenti a munkavállalót, jár végkielégítés is – plusz 3 havi átlagkeresettel növelten a fenti „védett kor” miatt, ha legalább 3 éve ennél a munkáltatónál áll munkaviszonyban.

3. rendes felmondás a munkavállaló részéről

- ha az 1./ és 2./ megoldás nem érhető el a munkáltatónál, erre nem kötelezhető - ez a lehetőség marad. Indokolni nem kell, felmondási idő elteltével fog megszűnni a munkaviszony./Hossza az adott munkáltatónál munkaviszonyban töltött idő hosszától függ, 30 naptól 90 napig terjedhet (20 év munkaviszony esetén)./
A teljes felmondási időt le kell dolgozni, nincs végkielégítés.

A ki nem vett szabadság pénzben megváltandó a munkaviszony megszűnése esetén. Kivenni a munkáltatóval történő egyeztetés szerint lehet, mert a munkavállaló csak alapszabadsága /30 munkanap/ negyedével rendelkezik szabadon, a fennmaradó részt a munkáltató adja ki a munkavállaló meghallgatását követően.

Végezetül megjegyzem, anyósát érintheti a közeljövőben az Országgyűlés elé beterjesztésre kerülő hosszú szolgálati idővel rendelkező nők korhatár alatti nyugdíjazására vonatkozó törvénymódosítás.

Jogosultsági feltételnek minősül, a biztosítási jogviszony /munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony, bírósági és ügyészségi szolgálati jogviszony, bedolgozói jogviszony, szövetkezeti tag munkaviszony jellegű tevékenységre irányuló jogviszonya/ nyugdíjba vonulás időpontjáig történő megszüntetése.

1953. október 8-án születtem, 1972. augusztus 1-én álltam munkába, tehát 57 éves vagyok és 38 év munkaviszonyom volt augusztus 1.-én. Szeretném tudni, hogy ha a munkáltatóm elküldene most nyugdíjba, akkor elmehetek-e és milyen járulékokat kellene megfizetnie azon kívül, hogy befizeti a kétévnyi nyugdíj mellett a várható emelést, s a postaköltség összegét?

A kérdés feltevéséből nem derül ki az Ön neme, így a válasz mindkét nemre vonatkozó szabályozást tartalmazza.

Az 1953-ban született öregségi nyugdíjkorhatára már a betöltött 63. életév /2016/, azonban legalább 37-40 év szolgálati idő megléte esetén lehetőség van az előrehozott öregségi nyugdíj 59. életév betöltésétől /2012/ való igénybevételére, amennyiben a biztosítási jogviszonyt megszüntetik. A legalább 40 évi szolgálati idő csökkentés nélküli, a legalább 37 év szolgálati idő csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosít.

Az 1953-ban született férfi öregségi nyugdíjkorhatára a betöltött 63. életév /2016/. Lehetőség van az előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételére a 60. életév betöltésétől /2013/ legalább 42 év szolgálati idő, illetve a 61. életév /2012/ betöltésétől legalább 37 év szolgálati idő megléte esetén, további feltétel a biztosítási jogviszony megszüntetése.

Figyelem: A férfiak számára 2011-től, a nők számára 2013-tól megszűnik a csökkentés nélküli előrehozott öregségi nyugdíj. Ekkortól kezdve az öregségi nyugdíj előrehozása mindenképpen a nyugdíj csökkenését vonja maga után.

Az új rendszerben 37 év szükséges az előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételéhez, de a csökkentés mértéke csak attól függ, hogy a nyugdíj megállapításakor a nyugdíjba vonuló életkora mennyivel alacsonyabb, az öregségi nyugdíjkorhatárnál - maximális mértéke a 8,4 %-ot nem haladhatja meg.

Természetesen a csökkentett összegben megállapított előrehozott öregségi nyugdíjak az öregségi nyugdíjkorhatár elérését követően továbbra is csökkentett összegben kerülnek folyósításra, a korbetöltés a csökkentés mértékét nem érinti.

A kérdés feltétel a korengedményes nyugdíjazás igénybevételének lehetőségére utal.

A vonatkozó szabályozás alapján 2010-ben a munkáltatók az 1953-ban született nőkkel és férfiakkal legkorábban az 57. életévük betöltésétől köthetnek megállapodást korengedményes nyugdíj igénybevételére.

Az 1953-ban született személyekre speciális rendelkezések vonatkoznak.

Az érintett személyi kör esetében

- a korengedményes nyugdíj megállapítása terén irányadó öregségi nyugdíjkorhatárnak a 2009. december 31-én hatályos rendelkezések szerinti,

- míg a munkáltató fizetési kötelezettsége tekintetében a munkavállaló előrehozott öregségi nyugdíjra jogosító korhatárának 2010. január 1-jétől hatályos rendelkezései szerinti

korhatárt kell alkalmazni.

Ez azt jelenti, hogy a munkáltató az 1953-ban született munkavállalójával továbbra is annak a 62. életévét 5 évvel megelőzően, azaz az 57. életéve betöltésekor állapodhat meg korengedményes nyugdíjazásról. A munkáltatónak azonban nem a munkavállaló 59. vagy 60. életéve betöltéséig kell vállalnia a nyugdíj összegének és az ehhez járuló postaköltségnek a megfizetését, hanem – a 2010. január 1-jétől hatályos szabályok szerint – a munkavállaló esetében változatlanul az 59., a férfi munkavállaló esetében azonban a 61. életéve betöltéséig terjedő időszakra. Amennyiben azonban az 1953-ban született férfi nyugdíjjogosultsághoz figyelembe vehető szolgálati ideje eléri a 42 évet, előrehozott öregségi nyugdíjra továbbra is a 60. életév betöltésétől jogosult, így esetében a korengedményes nyugdíj 60. életév eléréséig számított összegét kell a munkáltatónak megfizetnie.

Ezen felül az 1953. évben született személyek esetében a munkáltatónak az említett befizetési kötelezettségén túl a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak meg kell térítenie a kiszámított korengedményes nyugdíj összegére – a megállapítás naptári évében irányadó januári nyugdíjemelés százalékos mértékével /pl. 2010-ben ez 4,1 %/ - számított nyugdíjemelés annyi naptári hónapra irányadó összegét, ahány hónapra a munkáltató fizetési kötelezettsége fennáll.

Természetesen, a korengedményes nyugdíjra jogosultság megállapításánál sem hagyható figyelmen kívül a szolgálati idő feltétel. A 2009. december 31-ét követő időponttól megállapításra kerülő korengedményes nyugdíj összegét – feltéve, hogy a megállapodás megkötésére 2010-ben kerül(t) sor – legalább 37 év, de kevesebb, mint 40 év szolgálati idő megszerzése esetén a szükséges 40 évhez képest hiányzó szolgálati évek számától függő mértékben, és a munkavállaló öregségi nyugdíjra jogosító korhatárának eléréséig terjedő idő hosszával arányosan csökkenteni kell. A csökkentést legfeljebb 1095 napra kell számolni.

Változatlanul jogosultsági feltétel továbbá a biztosítási jogviszonynak a korengedményes nyugdíjba vonulás időpontjáig történő megszüntetése.

A korengedményes nyugdíjazásra vonatkozó megállapodás megkötésére, és annak az illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szervhez történő benyújtására legkésőbb 2010. december 31-ig van lehetőség.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Méhész őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink