hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

NAV-elnök: napi 30 milliárdos bevételt kell felmutatni

  • MTI

Az összevont új adóigazgatási szervezetnek naponta több mint 30 milliárd forint bevételt kell biztosítania; mindezt úgy kell elérnie, hogy közben folytatódnia kell az integrációs munkának, össze kell hangolni a szervezeti fejlesztéseket, s megfelelni az uniós elvárásoknak is - mondta Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke kedden.

Vida Ildikó a Nemzetközi Vámnap alkalmából rendezett ünnepségen ismertette: tavaly a két jogelőd szervezet - az adó- és a vámhatóság - együttesen 9.311 milliárd forint bevételt biztosított, több mint 282 ezer ellenőrzést végzett, mintegy 418 milliárd forint jogerős adókülönbözetet megállapítva. A nyomozószolgálat több mint 17 ezer bűncselekményt derített fel, 119 milliárd forint elkövetési értékben.

"Tehát a munka nem torpant meg, függetlenül attól, hogy nagyon nehéz körülmények között dolgoztunk" - mondta Vida Ildikó. Mint rámutatott, az integrációra csak néhány hónap állt rendelkezésükre, és ebben nem segítette őket - mint más országokban - előtanulmány. Ezzel ugyanakkor a lehetőségeik is bővültek, mert szabad kezet kaptak az arculat kialakításában, lehetőséget és bizalmat arra, hogy a korábbinál jóval hangsúlyosabb szervezet, egy kormányhivatal alapjait rakják le - tette hozzá.

A NAV elnöke szerint az integráció során könnyebbséget jelentett, hogy a két jogelőd szervezet korábban is közös célok mentén, együttműködve végezte munkáját.

Mint elmondta, a szervezet egymáshoz igazítása jegyében tavaly ősszel háromszintű szervezetté alakították az adóhatóságot, az idén januárban központi hivatali szinten is újraalkották az egyes funkciókat, míg a régiós főigazgatóságok és igazgatóságok esetében megvalósult az azonos elveken alapuló szervezeti felépítés és átalakítás.

A NAV-on belül három jól elkülöníthető szakmai ág jött létre: a vámügyi, az adóügyi és a bűnügyi szakmai ág. A költségvetést sértő gazdasági bűncselekmények felderítése, szankcionálása jegyében megújították a bűnügyi nyomozó szolgálatot is, létrejött önállóan működő, gazdálkodó költségvetési szervként a Bűnügyi Főigazgatóság.

Az integrációhoz kapcsolódó szervezetkorszerűsítés annak érdekében történt, hogy az állam adó-, és adójellegű bevételeinek teljes körű kontrollja, védelme a szakmaiság, a hatékony közigazgatás elvére építve még eredményesebb legyen - mondta Vida Ildikó.

Béndek József, a NAV szakmai elnökhelyettese ismertette: a NAV nemzetközi tevékenységét az európai soros elnökség feladatai szövik át. Az elnökség szakmai, diplomáciai és kommunikációs feladatokat egyaránt jelent; a NAV munkatársai a magyar adó-és vámigazgatást, ezen keresztül Magyarországot képviselik az EU Tanácsa négy munkacsoportjának vezetése során. A munkacsoportokban megtárgyalandó napirendi pontok nemcsak a magyar elnökség számára jelentenek prioritást, hanem az EU piaca számára is kiemelkedő jelentőségűek, ami óriási felelősséget jelent - mondta Béndek József.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Öregségi nyugdíj

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Nyíltvégű lizing

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

A traszferár és az áfa kapcsolata

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink