hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vissza nem térítendő támogatás és adókedvezmények januártól

  • adozona.hu

Magyarország az év végéig kapott haladékot az uniós országok számára már tavaly július 1-jétől kötelező flexsecurity irányelv alkalmazására. hogyan változtak ennek szellemében a jogszabályok?

A foglalkoztatási problémák kezelésére tett kísérlet egyetlen európai ország válságkezelő csomagjából sem hiányzott. A rugalmas foglalkoztatási formák – a határozott idejű munkaszerződés, a részmunkaidős foglalkoztatás, a munkaerő-kölcsönzés vagy a távmunka – szinte mindenütt előtérbe kerültek. Az új munkahelyek teremtésére bevett módszer a válságban, hogy a cégvezetők inkább a részmunkaidős foglalkoztatást vagy a rövidített munkaidő bevezetését választják, hogy ne kelljen elküldeniük a dolgozót. Ennek ellenére – az Eurostat statisztikái szerint –  világon szinte mindenhol az atipikus foglalkoztatási formában dolgozók kerültek elsőként utcára. A határozott idejű szerződéssel foglalkoztatottak száma 2008 és 2009 között 6,3 százalékkal esett, míg a hagyományos munkaszerződéseseké csak 1,3 százalékkal .

Forrás: hvg - Schweitzer András

A részmunkaidős foglalkoztatás aránya az euróövezetben, 2009 második negyedévében elérte a 18,8 százalékot – 2008 és 2009 második negyedéve között e foglalkoztatási forma 0,5 százalékponttal bővült, szemben a korábbi évek 0,1 százalékpontjával –, az élen több mint 5 százalékponttal Észtország járt, itt a nem teljes állásban alkalmazottak aránya elérte az összes foglalkoztatott 11,7 százalékát  – olvasható a Piac&Profit egy korábbi írásában. Magyarország e téren nagyon lemaradt, a munkavállalók kevesebb mint 5 százaléka dolgozik részmunkaidőben. A 2011 januártól hatályos jogszabályváltozások célja, hogy javítsanak ezen az arányon.

A részmunkaidős foglalkoztatáshoz januártól életbe lépett  rendelet azoknak a munkáltatóknak kíván vissza nem térítendő támogatást nyújtani, amelyek vállalják olyan munkavállalók foglalkoztatását, akik élethelyzetükből adódóan maguk is érdekeltek a részmunkaidős foglalkoztatásban. Ők a munkanélküliek, valamint azok a gyermeket nevelők, akik lehetnek munkavállalók és munkanélküliek is, illetve a gyermekgondozási segélyben (gyes), gyermeknevelési támogatásban (gyet) részesülők.

Utóbbiak, az irányadó előírások szerint, az ellátások folyósítása mellett legfeljebb napi 4 órában vállalhatnak munkát, így esetükben a részmunkaidős foglalkoztatás reális alternatíva lehet. Ha ugyanis megszűnik a munkaviszonyuk a gyes folyósítása alatt, a részmunkaidős foglalkoztatással megúszhatják, hogy munkanélkülivé váljanak.

A vissza nem térítendő, legfeljebb egy évre nyújtható támogatásban akkor részesülhet a munkáltató, ha a munkavállaló foglalkoztatását a teljes munkaidő legalább felét elérő, háromnegyedét meg nem haladó mértékű munkaidőben vállalja. Támogatásként – továbbfoglalkoztatási kötelezettség mellett – a munkabér és járulékai együttes összegének legfeljebb 75 százaléka, valamint a munkába járással kapcsolatos helyközi utazási költség munkaadót terhelő része egészben vagy részben téríthető meg.

A többi módosítás azonban inkább a munkaadóknak, mintsem a munkavállalóknak kedvez. Ilyen az a szabály is, amely szerint a munkáltató januártól járulékkedvezményt vehet igénybe, ha részmunkaidőben alkalmaz munkavállalót azért hogy így helyettesítse gyesen-gyeden lévő dolgozóit. Amennyiben egy munkáltató nyolc óra helyett kétszer négy órában  foglalkoztatja a felvett dolgozót, 27 helyett 20 százalék tb-járulékot fizet.

Nem éppen szerencsés megoldás, hogy egy gyesről visszatérő anyuka a korábbi, nyolcórás munkáját csak úgy végezheti el, ha a főnöke  keres mellé egy másik négyórás dolgozót is. A másik lehetőség, hogy a feladataival együtt a bérét is arányosan csökkentik – figyelmeztet Viszló László, a hvg.hu és Adózóna munkajogi szakértője. Szerinte az sincs kizárva, hogy e szabály miatt valaki túlórát vállal, vagy mondjuk besűríti az összes korábbi feladatát a kevesebb munkaidejébe.

A  részmunkaidős foglalkoztatásra, a munkajogi szakértő szerint, a magyar munkaerőpiac azért sincs berendezkedve, mert a jogszabályok nincsenek összhangban egymással. A teljes körű biztosítási jogviszonyhoz például legalább heti 36 óra munkaidő szükséges. Ez azonban csak a napi 8 órás munkaviszonyban dolgozók számára teljesíthető könnyedén. A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló heti munkaideje ugyanis 40 óra, míg a részmunkaidő mértéke az esetek többségében kevesebb heti 36 óránál, ami napi 7,2 órát jelent átlagosan.

A másik probléma, hogy a részmunkaidő hátrányosan befolyásolja a szolgálati idő és így a nyugdíj mértékének megállapítását is. Ha például valaki mondjuk 20 évig dolgozott négy órás részmunkaidőben, az csak 10 év szolgálati időnek számít. Eszerint a későbbiekben kevesebb nyugdíj illeti meg vagy kétszer annyi évet kell dolgoznia.

Részmunkaidőben akkor lesz mindkét fél, a munkavállaló és a munkáltató számára is érdekelt, ha sikerül feloldani a fenti anomáliákat. De már az is nagy előrelépés lenne, ha a részmunkaidőben dolgozókat teljes körű biztosítási jogviszony illetné meg.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink