hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Járulékkedvezmény foglalkoztatóknak: így pótolnák a gyesen lévőket

  • adozona.hu

Járulékkedvezmény jár annak a munkáltatónak, aki megoldja a gyesen, illetve gyeden lévő munkavállalója részmunkaidős helyettesítését. A munkaviszony időtartama legalább 1 év kell, hogy legyen. További feltételek, jogszabályváltozások.

A kisgyermekes anyák foglalkoztatását hivatott  elősegíteni az az új előírás, miszerint  2011 januártól 7 százalékos járulékkedvezményt vehet igénybe az a munkáltató, aki részmunkaidőben alkalmaz munkavállalót azért hogy így helyettesítse gyesen-gyeden lévő dolgozóit, olvasható a HVG TB 2011 különszámában. A gyakorlatban tehát 27 százalékos tb-járulék helyett 20 százalékot kell fizetnie Ez tartalmaz 18 százalék nyugdíj-biztosítási, 1 százalék természetbeni egészségbiztosítási, 0,3 százalék pénzbeli egészségbiztosítási és 0,7 százalék munkaerőpiaci járulékot.

Ahhoz, hogy a munkaadó igénybe vehesse a járulékkedvezményt, az alábbi feltételeket kell teljesítenie:

 - a gyesen-gyeden lévő dolgozója helyére fel kell vennie több munkavállalót és heti 20-20 órában alkalmazni őket a távollévőével azonos vagy legalább hasonló munkakörben
-  gyes-gyedről visszatérő dolgozója mellett alkalmaznia kell heti 20-20 órában azt a dolgozót is, aki őt  a távolléte alatt helyettesítette 

A kedvezmény további feltétele, hogy a munkaviszony mindkét esetben legalább egy évig tartson, de járulékkedvezményt legfeljebb három évig és maximum a minimálbér kétszereséig (2011-ben 156 ezer forint) lehet érvényesíteni. A részmunkaidős foglalkoztatási kedvezmény csak 2010 december 31. után létesített munkaviszony után vehető igénybe.

TB 2011 különszám
Ha kíváncsi, milyen további, foglalkoztatással kapcsolatos, szabályok változtak, elolvashatja a HVG TB 2011 különszámában. Amennyiben azt szeretné tudni, hogy a jelenlegi előírások alapján, milyen ellátásra (nyugdíjra, rokkantnyugdíjra, hozzátartozói ellátásokra) számíthatnak a magán-nyugdíjpénztári tagságukat megtartók. Vagy mondjuk kíváncsi arra, hogy, mi a módja  a reálhozam és a tagdíj-kiegészítés felhasználásának és melyek az adóvisszatérítési szabályok önkéntes nyugdíjpénztári átutalás esetén, jelentkezzen most a HVG TB 2011 konferenciájára.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mulasztási bírság jogkövetkezménye

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Ösztöndíj/versenykiírás és díjazás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kft. ingatlan (iroda) megvétele tulajdonos által

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink