hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nők és a 40 év munkaviszony: hogyan néz ki a gyakorlatban?

  • adozona.hu

Megszavazta a parlament, hogy a nők 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulhassanak. A gyakorlatban áttekinteni azonban nem ilyen egyszerű, hogy kire milyen szabályozás és miként vonatkozik. Olvasónk kérdésére az Adózóna nyugdíjszakértője, Molnár László válaszol.

Édesanyám 1954.08.28-án született. 1971.január 27-től van munkaviszonya, kettő gyermeket szült. Az új törvényi szabályozás szerint, mivel meg van a 40 év munkaviszonya, 2011-től nyugdíjba vonulhat. Édesapám 1992. augusztusában elhalálozott. Édesanyám özvegyi nyugdíjat kapott 2000. május 31-ig, mivel én tanulmányaimat akkor fejeztem be. Elvileg az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága 15 éven belül éledhet fel. Ha 2011-ben elmegy nyugdíjba, akkor feléled ez az özvegyi nyugdíj? Valahol azt olvastam, hogy az özvegyi nyugdíjnál azt a nyugdíjkorhatárt kell figyelembe venni, ami az özveggyé váláskor a törvényben szabályozva volt. Tudomásom szerint 1992-ben a nőknél a nyugdíjkorhatár 55 éves volt. Kérdésem az lenne, hogy ez tényleg így van-e, valamint, hogy édesanyám mikortól jogosult az özvegyi nyugdíjra.

Az 1954-ben született nők öregségi nyugdíjkorhatára a betöltött 63. év és 183. nap, mindez az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság esetében igaz, amennyiben az igénylő rendelkezik legalább 37 év szolgálati idővel, a 60. életévet követő 183.nap.
 
Kérdése azonban arra vonatkozik, hogy édesanyja a hétfőn megszavazott, a nők kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőségéről szóló törvény alapján 2011-től igénybe veheti-e a nyugdíjat.
 
A jelenlegi ismereteim szerint:
 
A nők  2011. január 1-jétől, életkortól függetlenül öregségi teljes nyugdíjra szerezhetnek jogosultságot, amennyiben legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkeznek és a nyugdíj megállapításának napján nem áll fenn biztosítással járó jogviszony.
 
Jogosultsági időnek minősül a keresőtevékenységgel járó biztosítási , vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal (munkaviszony, közalkalmazotti, közszolgálati, kormány-tisztviselői jogviszony, egyéni vagy társas vállalkozói idő, stb.), valamint a terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő.
 
A jogosultság további feltétele, hogy a keresőtevékenységgel járó biztosítási  vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati időnek el kell érnie a legalább harminckét évet.
 
A törvény minimálisan harminckettő év ténylegesen munkában töltött időhöz köti a jogosultságot. A szabályozás más szolgálati időt, mint pl. a tanulmányi időt, a munkanélküli ellátást, a megállapodás alapján fizetett nyugdíjjárulékot, az ápolási díj folyósításának időtartamát nem veszi figyelembe.
 
A gyermekneveléssel összefüggő időszakokból /terhességi-gyermekágyi segély; gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás ideje) azonban legfeljebb nyolc év vehető figyelembe, kerülhet elismerésre „munkaviszonyként”.
 
Az előzőekből látható, hogy a kedvezményes nyugdíjra jogosultsági feltételnél az ún. jogosultsági idő eltér a szolgálati időként elismerhető időktől.
 
Ezért a fentiek figyelembevételével kell végig tekinteni édesanyja jogviszonyait, illetőleg mindenképpen meg kell várni a törvényhez kapcsolódó kormányrendeletet, amely valószínűleg pontosítani fogja, tételesen ismerteti a jogosultsági időnek minősülő időket.
 
Javaslom, hogy amennyiben édesanyja nem élt még a szolgálati idő elismertetésének lehetőségével, úgy tegye meg.
 
Az özvegyi nyugdíj feléledésére vonatkozóan:
Figyelemmel arra, hogy édesapja halála 1993. március 1-je előtt következett be és az özvegyi nyugdíj megszűnésétől számított 15 éven belül édesanyja, a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító életkort betöltötte – özvegyi nyugdíjra jogosultsága megállapítható. Javaslom az özvegyi nyugdíj iránti igényt mielőbb a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz benyújtani.
 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ajándék kupon

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Unión kívüli szolgáltatás

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink