hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjtörvény: az MSZP Alkotmánybírósághoz fordul

  • MTI

Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult Mesterházy Attila, indítványában a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló jogszabály alkotmányellenességének megállapítását, valamint a törvény kihirdetése napjára visszamenőleges megsemmisítését kezdeményezve.

A szocialista párt elnöke az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta, az MSZP szerint a jogszabállyal legalább három ponton sérül az alaptörvény: a törvény egyes rendelkezései ellentétesek a személyes adatok védelmére vonatkozó követelményekkel; a magánnyugdíjpénztárban maradók személyes nyilatkozattételre kötelezése sérti az emberi méltósághoz való jogot; és az Országgyűlés kormánypárti többségének szavazatával elfogadott törvény sérti az alkotmányból levezethető, a jogalkotói hatalommal való visszaélésnek a demokratikus jogállamokban általánosan elfogadott tilalmát is.
   
A törvénnyel kapcsolatban az egyik legnagyobb hiányosság a kellő felkészülési idő hiánya, az ugyanis a nyugdíjrendszer szerkezetét gyökeresen átalakítja - hangsúlyozza Mesterházy Attila, aki szerint az új rendszerre való áttérésnek a jogbiztonsággal összefüggő alkotmányos követelménye megkívánta volna az érintettek számára olyan felkészülési idő biztosítását, amely szükséges a megváltozott rendelkezésekhez való alkalmazkodáshoz és különösen ahhoz, hogy a saját és a családjuk gazdálkodását az új feltételekhez igazítva szervezzék meg.
   
Közölte, pártja továbbra is bízik abban, hogy az Ab él az alaptörvény védelmében rá rótt felelősséggel, és eddigi gyakorlatának megfelelően megsemmisíti azt a törvényt, amely ellentétes a Magyar Köztársaság hatályos alkotmányának szabályaival.
   
Mesterházy Attila arra kéri az Ab-t, hogy sürgős eljárással, késedelem nélkül vizsgálja meg a beadványt, mivel a magán-nyugdíjpénztári tagoknak január 31-ig meg kell hozniuk döntésüket.
   
A keddi Magyar Közlönyből derült ki, hogy a köztársasági elnök aláírta a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló jogszabályt, amelyet december 13-án fogadott el az Országgyűlés.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adószámos magánszemély adózása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyesület – számlázás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tartós részesedés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink