hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Végkielégítés különadója: módosított törvény, új kalkulátor az Adózónán!

  • adozona.hu

A módosított különadó törvény már megkülönbözteti az állami vezetőket az egyéb beosztottaktól. Állami (önkormányzati) vezetőkre megmaradt a 2 milliós korlát, de a beosztott közalkalmazottakra 3,5 milliós korlát vonatkozik. Kikerült a törvény szövegéből a 60 napra számított összeget meghaladó rész. Így egyrészt egyszerűbb lett a számítás, másrészt most már valóban 2 millió illetve 3,5 millió feletti rész képezi a különadó alapját. Számítsa ki most, mennyit kell adóznia végkielégítése után!

A korábbi helyes jogértelmezéshez képest (2 + 2 milliós korlát) ez visszalépést jelent. Ehhez jön még, hogy az eddigi 2010-évre való visszamenőleges hatály kiterjed 2005-2009-re is, tehát a szakszervezetek fellépése nyomán egy kedvezőtlenebb törvény került elfogadásra. A kalkulátor viszont csak a 2010-es évre számítja helyesen visszamenőlegesen a különadó alapot. A korábbi évekre való számítás egy bonyolult algoritmus alapján történik, az adott évek szja, tb szabályaival, így a különadó különbözetet 2005-2009-re nem tudjuk kiszámítani, csak azt, hogy mekkora a különadó alapja.

A szabadság megváltás eddig nem tartozott a különadó alapba, de egy téves szakszervezeti értelmezés után „kiharcolták”, hogy az Állami vezetők különadó alapjába tartozzon bele. A jogalkotó vérszemet kapott és most már a jubileumi jutalom is beleszámít az állami vezetők különadó alapjába. Eddig azokra is vonatkozott a különadó törvény, akik nyugdíjba vonulásuk előtti felmentési időre kaptak juttatást. Rájuk most már nem vonatkozik a törvény, ha a munkaviszony megszűnését követő nappal mennek nyugdíjba. 

Angyal József okleveles adószakértő

 

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházás bérleti díj fejében

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Külföldi jógatábor

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink