hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Végkielégítések különadója: kinek kell befizetni október végéig?

  • adozona.hu

Az Alkotmánybíróság előrevette a 98 százalékos különadóról szóló szakszervezeti beadványt. A szakszervezetek abban bíznak, hogy még az október 31-i határidő előtt döntés születik a 98 százalékos különadóról, így visszamenőleg már nem kellene azt befizetni.

Sereg András, az Alkotmánybíróság (Ab) szóvivője megerősítette, hogy a hétfői-keddi ülésén egyeztetnek az előterjesztésről, döntés azonban egyelőre nem várható, csak azután, hogy a bírók megtárgyalták. Ráadásul a jogalkotó elszámolta magát legalább egy hónappal. A törvény szerint ugyanis a kifizetőnek visszamenőlegesen helyesbíteni kell a különadó alapját és erről bevallást és adatszolgáltatást 2010. november 12-ig kell beküldenie elektronikus úton az adóhatóság felé. A kifizető 2010. november 12-ig helyesbített adó és járulékigazolást ad ki a magánszemélynek. Miután a magánszemély csak ezen igazolás birtokában tudja visszamenőlegesen befizetni a különadót, a törvényben megjelölt határidő tehát október 31. helyett helyesen november 30. lenne.

De kell-e egyáltalán különadó előleget fizetnie a magánszemélynek a kifizetői helyesbített igazolás alapján?

A válasz egyértelműen nem. Az adóelőleg fizetési kötelezettség ugyanis a kifizetőt terheli. Az Adózás rendjéről szóló törvény szerint, ha a kifizető utólag tárja fel a már nála alkalmazásban nem álló magánszemélynél, hogy nem helyesen vonta le az adóelőleget, akkor a kifizető igazolása alapján az adóhatóságnak kell határozatban megállapítani a (külön)adóelőleg fizetési kötelezettséget. Egy kifizetői nyilatkozat alapján a magánszemélynek nem keletkezik adófizetési kötelezettsége.

Mit kell tenni azoknak a magánszemélyeknek, akiknek visszamenőlegesen keletkezhet különadó fizetési kötelezettségük?

Egyelőre fizetni nem kell, de célszerű:

• Megvárniuk a kifizető igazolását.
• Megvárniuk az Alkotmánybíróság döntését.
• Ha az Alkotmánybíróság elutasítja a beadványokat, akkor ellenőrizniüék a kifizető számítását. Ehhez segítség lehet az adózóna Végkielégítés kalkulátora.
• Ha helyesen számolt (2+2 milliós korlát) a kifizető, akkor fizessék be a különbözetet a felesleges viták elkerülése érdekében.
• Ha a kifizető tévesen 2 milliós korláttal számolt, akkor várják meg az APEH határozatát. Az adóhatósági határozattal szemben jogorvoslattal lehet élni. Ebben a jogorvoslati eljárásban lehet érvényesíteni a jogszabályban foglaltakat, tehát a 2+2 milliós korlátot a 98 százalékos különadó alapra.  

Az  Alkotmánybíróság várhatóan el fogja utasítani azokat a beadványokat, melyek a „jó erkölcsbe ütközést” kifogásolják, de helyt fog adni a visszamenőleges hatályba ütközésnek. Ezt valószínűsíti, hogy az Alkotmánybíróság szó szerint átvette az Adózóna erről szóló írását. Még ez esetben is lehet előremutató az Alkotmánybírósági döntés, ha egyértelműen állást foglal a jogszabály szövegével kapcsolatosan, miszerint csak 4 millió forint feletti rész tartozik a különadó alapjába.

Angyal József okleveles adószakértő

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Próbaidő ugyanannál a munkáltatónál másik munkakörben

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Munkaidő-nyilvántartás elektronikusan

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tag bejelentése

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink