hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóalap- és adózás előtti eredmény csökkentése: vadiúj lehetőségek

  • adozona.hu

Tizenhat százalékos osztalékkal, eltörölt forrásadóval, áfamentesen adható szolgáltatásokkal és új adóalap-kedvezményekkel kedveskednek a cégeknek jövőre. De mi az az adóelőny, amit még idén érdemes kihasználniuk a cégeknek? Összefoglaltuk.

Az egykulcsos rendszer nem csak az összevont jövedelmet érinti. Az osztalék, a kamat és az árfolyamnyereség esetében is 16 százalék adót kell fizetni, s ezt a jövedelmet, mint minden elkülönülten adózó jövedelmet, nem kell a szuperbruttóra vetíteni- olvasható ki a 2011-es adótörvényekből. Az egykulcsos rendszer bevezetése miatt a tőzsdei ügyletből származó jövedelem után jövőre több adót kell fizetni, 10 helyett 16 százalékot. De ettől még korántsem biztos, hogy megéri pénzt kivenni ezekből az ügyletekből - állítják a szakértők hozzátéve a profit nem csak az adó függvénye.

Nem célszerű azonban várni a külföldről származó kamatjövedelmek kimutatásával. Idén ugyanis még a kamatjövedelem, annak 75 százalékáig mentesül a társasági adó alól. Ahol biztosan megéri 2011-re ütemezni a kifizetést, az az osztalék, mivel csak 16 százalék lesz az adó 25 helyett. További könnyítés a vállalkozásoknak, hogy az offshore cégekbe menő kifizetéseket nem sújtja jövőre 30 százalékos forrásadó – mutat rá Veszprémi István, a Deloitte adópartnere. Eszerint, magyarázza a szakértő, adómentes lesz a jövedelem, ha kamatból, jogdíjból vagy szolgáltatási díjból származik illetve, ha az olyan államba irányul, amellyel nincs Magyarországnak adóegyezménye. A kamatjövedelem esetében tehát célszerű mérlegelniük a vállalkozásoknak, hogy az idei vagy a jövő évi adómentességet használják ki.

HVG Adó 2011 különszám
A jövő évi adóváltozásokról bővebben a különszámban olvashat, rendelje meg itt!

Jó hír a cégeknek az is, hogy 2011-től az adózás előtti eredményüket csökkenti a bejelentett részesedés árfolyamnyeresége mellett a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként történő kivezetése (apport) következtében elszámolt nyereség is. Adóalapjukat pedig a Magyar Kármentő Alapnak adott vissza nem térítendő támogatás - ideértve a térítés nélküli eszközátadást illetve szolgáltatásnyújtást - értékének 50 százalékával is csökkenthetik. Ehhez szükségük van egy igazolásra az Alaptól – hangsúlyozta Vincze Enikő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tanácsosa a HVG Adózóna konferenciáján. A támogatás összege a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek minősül. Ezt az adóalap-kedvezményt már a 2010-ben kezdődő adóévben adott juttatásokra is alkalmazni lehet hívta fel a figyelmet a tanácsos.

A cikk folytatását a hvg.hu-n olvashatja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink