hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tilalomfák és alkalmazási feltételek a söralátét kapcsán

  • adozona.hu

Az adóbevallás elkészítését továbbra is kérheti a dolgozó a munkáltatójától, a magánszemély pedig benyújthatja azt adónyilatkozatként, továbbá az APEH által előállított, vagy saját maga által készített bevallásaként. A 2012-es adószezon kínálja majd először a söralátéten való bevallási lehetőséget, de ahhoz több előírás és tiltás tartozik.

A 2011-es adóévtől az Országgyűlés mai (hétfői) ülésnapján elfogadandó szabályok legismertebb motívuma az, hogy a személyi jövedelemadó tábla egyetlen sávban adóztat, szuperbruttó (+27 százalékos) alapra vetített 16 százalékos kulccsal. Az új módszer szerint 2012-ben lehet majd először adónyilatkozaton (értsd: söralátéten) bevallást benyújtani.

A söralátét azért jöhet egyáltalán szóba, mint az egykulcsos adó következménye, mert az adó és az adóelőleg között nem lehet érdemi eltérés. Megszűnik ugyanis a külön adózó jövedelem, (például osztalékból, bérbeadásból, árfolyamnyereségből származó jövedelem), így mindent az egyetlen adókulccsal kell leadózni. Előfordulhat azonban különbség az adójóváírás alkalmazásának esetében és az adókedvezmények igénybevételénél is, amit a munkáltató lehet képes kiküszöbölni és a magánszemélyt a söralátét alkalmazására „előkészíteni”.

A söralátét főszabály szerint csak akkor alkalmazható, ha :

- kizárólag ugyanazon munkáltatótól származik a jövedelem és
- nincs költségelszámolás,
- nincs családi kedvezmény-megosztás,
- csak a munkáltatón keresztül volt igénybe vett adókedvezmény, továbbá
- az adóról az önkéntes kölcsönös pénztárról szóló nyilatkozatot és a nyugdíjpénztári előtakarékossági nyilatkozatot sem nyújtották be.

Söralátéten vallhatja be adóját az is, akinek a munkáltatói éves összesítésénél nincs ezer forintnál nagyobb adókülönbsége vagy más kifizetőtől kapott jövedelme nem haladta meg alkalmanként a 100 ezer forintot, ha

- nem számol el költséget (kivéve az átalány 10 százalékot),
- nincs adójóváírása,
- nincs családi kedvezménye,
- adójáról az önkéntes kölcsönös pénztárának nyilatkozatot nem ad és
- nyugdíjpénztári előtakarékossági nyilatkozatot sem ad, valamint
- az adót tőle hiánytalanul levonták.

A söralátéten való bevallást a munkáltató akkor köteles kizárni az éves január 31-ig kiadandó igazoláson, ha az adókülönbözet ezer forintnál nagyobb, míg egy "sima" kifizető a 100 ezer forintnál nagyobb kifizetésnél tünteti fel ezen tiltást. A fentiekből világosan látszik, hogy a munkáltatóknak kell a dolgozóikat „helyzetbe hozniuk” és ha ez nem sikerül, akkor még az általuk kiadott igazolásokon is tiltaniuk kell a söralátét alkalmazását. A munkáltatóknál így előszeretettel alkalmazhatják azokat a bérszámfejtési módszereket, amelyek engedélyezett un. „göngyölítéses” módszerrel állapítják meg az adóelőleget, kizárva az év végi eltéréseket.

Ruszin Zsolt

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink