hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Milyen feltételekkel lehet felmondani a nyugdíj előtt álló alkalmazottnak?

  • adozona.hu

Nyugdíj előtti felmondás, a munkanélküli járadék feltételei, a pihenőidő és a rendkívüli túlmunka díjazása - olvasóink kérdéseire Horváth Linda, az Adózóna munkajogásza válaszol.

Törvényesen lehetséges-e, hogy egy vállalkozás felmond a nyugdíj előtt álló alkalmazottjának, kifizeti a nyugdíjbiztosítónak a nyugdíjkorhatárig a megállapított nyugdíjat, és ezt a dolgozót az egyéni vállalkozásán keresztül bízza meg ugyanannak a munkának elvégzésével?

Igen, ez a törvényi előírások betartása mellett megoldható. A munkaviszony megszüntetésekor figyelemmel kell lenni a nyugdíjjogosultság előírásaira (1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról). Az értelmezésüket jelentősen megkönnyítik a www.onyf.hu oldalán található tájékoztatók.

Ez év decemberéig kapom még a gyest és 2008 októberétől 8 órában dolgozom. Arra lennék kíváncsi, hogyha megszűnik a munkahelyem közös megegyezéssel, akkor jár-e nekem munkanélküli járadék, s ha igen akkor mennyi időre?

A munkanélküli járadék ebben az esetben jár, mert az csak a rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíj, valamint a táppénz mellett nem vehető igénybe. A gyes folyósítását a munkanélküli járadék nem szünteti meg.

A folyósítás időtartamára nézve az általános szabályok az irányadók. Tehát a foglakoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény értelmében az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát annak az időtartamnak az alapulvételével kell megállapítani, amely alatt az álláskereső az álláskeresővé válást megelőző négy év alatt munkaviszonyban töltött. Az álláskeresési járadék folyósítási idejének kiszámítása során 5 nap jogosultsági idő 1 nap járadékfolyósítási időnek felel meg. Az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap.

Az ügyelet utáni pihenőidő - 8 óra - beszámítandó-e a havi munkaidőbe, vagy ezekkel a levont -8 órákkal nem lesz meg a havi 174 óra kötelező óraszámunk? Levonhatják-e a bérünkből, avagy jogos pihenésünk idejére ugyanúgy díjazás illet meg, mintha munkával töltöttük volna a napot? Pénteki és szombati ügyelet esetén jár-e plusz pihenőnap? Szombat és vasárnap amúgy is pihenő mindenkinek, otthon tölthetnénk ügyelet nélkül, tehát értelmezésem szerint eltűnik az aznapi kompenzálás. Egy amúgy is járó pihenőnap nem lehet egyben egy másért adott pihenőnap is? Jól tudjuk, hogy a rendkívüli túlmunka díjazása a következő: hétköznap 150 százalék, szombat/vasárnap 200 százalék, ünnepnap 300 százalék?

A pihenőidő a munkaidőbe nem számítandó be. A hétvégi rendkívüli munkavégzésért – és az ügyelet is ide tartozik – az Mt. szerinti díjazás jár, ha kollektív szerződés vagy a felek megállapodása másként nem rendelkezik. Plusz pihenőnap a rendkívüli munkavégzésért csak akkor jár, ha a túlórázás a munkavállaló munkaidő-beosztás szerinti pihenőidejében történt és a munkavállaló nem 100 százalékos pótlékot, hanem 50 százalékos pótlékot kapott. A rendkívüli munkavégzés pótléka alapesetben (munkavégzés hétfőtől péntekig, pihenőnap szombat-vasárnap) megfelel az Ön által leírtaknak, de a munkaidő-beosztástól függően változhat, és az Mt. további szigorú előírásokat tartalmaz az ünnepnapi munkavégzéssel kapcsolatban.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfaarányosítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink