hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Háztartási munkából származó jövedelem: mire elég?

  • HVG

A bankok többsége a hitelezésnél nem veszi figyelembe a házitanítóskodásból, a takarításból, a gyermekfelügyeletből szerzett jövedelmet.

„Néhány magántanár ugyan panaszkodott, hogy tavaly óta kevesebb a tanítványa, de annak, aki jól hirdet és rugalmasan alkalmazkodik az igényekhez, most is két-három hét alatt betelik az órarendje” – jellemezte a HVG-nek a házitanítói biznisz válságállóságát Pötörke Csilla, a tutimagántanár.hu online közvetítőiroda vezetője. Az otthoni okításért óránként elkérhető 1800–2000 forintból akár havi 200 ezer forint is összejöhet, ami már tisztes jövedelem. A rendszeres gyerekfelügyelet is hozhat havi 150 ezer forintot a konyhára az origo.hu gyűjtése szerint, a HVG-nek név nélkül nyilatkozó bejárónők pedig havi 80–100 ezer forintos jövedelemről számoltak be.

Nem kis összegek vándorolnak tehát egyik zsebből a másikba. E pénzeket a bankok eddig nem vették figyelembe a hitelképesség-vizsgálatnál. Csakhogy az Orbán-kormány augusztus 15-étől „legalizálta” a háztartási alkalmazást azzal, hogy havi ezerforintos regisztráció ellenében mentesítette a munkaadókat a járulékfizetési kötelezettségtől, a munkavállalókat pedig attól, hogy bevallják így szerzett jövedelmüket.

Az immár lepapírozható jövedelmekkel azonban a hitelintézetek zöme továbbra sem tud mit kezdeni, derült ki a HVG körkérdéséből. „A jövedelemszerzés nem rendszeres, nincs mögötte munkaszerződés, sem vállalkozói jogviszony, így nem fogadható el” – magyarázták a CIB Banknál, hozzátéve, ha mégis érkezne ilyen igény, akkor azt egyedileg bírálnák el. „Jelenlegi szabályozásunk nem teszi lehetővé az adórendszeren kívüli keresetek elfogadását” – summázták a Budapest Banknál, és a Citibank sem számol egyelőre ezzel a jövedelemmel. Az OTP Bank viszont már vizsgálja, milyen igazolásokra, regisztrációra lenne szükség ahhoz, hogy kalkulálhassanak a ház körüli munkából származó összeggel, bár szerintük sincs érdemleges igény erre. Az Allianz Banknál is azt hangsúlyozta Szolnoki Linda főosztályvezető, hogy eddig nem érkezett ilyen kérés, és nem is számítanak tömeges érdeklődésre. A Sopron Bank Burgenlandnál viszont elmondták: már most igazolt jövedelemnek tekintik az ügyfél által bevallott jövedelmet is, bár az ilyen összegnek csak bizonyos részét veszik számításba állandó bevételként, és megvizsgálják az adatok valóságtartalmát.

Papp Emlíia Nem beszámítható című cikkét elolvashatja a legfrisebb HVG-ben (2010/38).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ösztöndíj/versenykiírás és díjazás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kft. ingatlan (iroda) megvétele tulajdonos által

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bt. eladása osztatlan közös üzlettel – elővételi jog II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink