hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Felszámolás alatt álló cég: hogyan juthat a pénzéhez a dolgozó?

  • adozona.hu

Felszámolás alatt egykori munkáltató esetén hogyan lehet hitelezőként bejelentkezni? Mit tehet egy kismama, akit nem akar sem visszavenni egykori munkáltatója, s a neki járó összeget sem szeretné kifizetni? Mikor és hogyan kell kiadnia a szabadságot a gyes mellett dolgozó kismamának?

1. A cég, ahol alkalmazott voltam, felszámolás alatt van. Hogyan juthatok hozzá a pénzemhez, hogyan lehet hitelezőként bejelentkezni, illetve vállalhatok-e a felszámolás ideje alatt másik állást? Ehhez azonban szükségem lenne az munkaviszony megszűnését igazoló papírokra. Jelenleg ugyanis tőlük nem kapok fizetést, a vállalkozói igazolványomat használva jutok minimális jövedelemhez.

www.cegkozlony.hu oldalon megtalálja a korábbi munkáltatója felszámolására vonatkozó adatokat (felszámolás kezdete, a felszámoló megnevezése, hitelezői igények bejelentésének határideje és helye stb.).  A hitelezői igénybejelentést a felszámolónál kell megtennie, ha most már nem alkalmazottja a cégnek(amennyiben még mindig alkalmazásban áll, úgy a felszámoló automatikusan is nyilvántartásba veszi). Megtérülés a legtöbb ilyen esetben a Bérgarancia Alaptól várható. A felszámolás alatt természetesen vállalhat másik állást. A felszámolónál jelezze, hogy a munkaviszonyát meg kívánja szüntetni és kéri a papírok kiadását.

2. Egy német székhelyű cégnél dolgozok speditőrként 2006 óta távmunkában az otthonomban, jelenleg gyesen vagyok, kisfiam 1 éves lesz most. Többször beszéltem a tulajdonossal a munka kezdéséről,  megegyezésünk szerint visszamentem volna dolgozni február 1-től, lemondtam volna a járulékomat de kijelentette, hogy csak úgy mehetek vissza ha előre dolgozok a saját pénzemen és időmön, majd ezután egyáltalán nem volt hajlandó kapcsolatba lépni velem. Nem mondtam fel neki sehogyan, még írásos bizonyítékom és tanúim is vannak arra, hogy megbeszéltük, amilyen hamar csak lehet visszamegyek, írásban és telefonon is jeleztem munkabeli szándékomat. Most az a faramuci helyzet állt elő hogy 2006 júniusa óta nem tudom igazolni hogy a szakmában dolgoztam, még azt sem, hogy hivatalos munkaviszonyom volt,  viszont van ajánlatom amit elfogadtam - rá vagyok kényszerítve, hiszen nem fizette ki ami jár és nem  is vett vissza - és szeptember 1-től kellene dolgoznom, de semmilyen kilépő papírom nincsen, egyszer sem kaptam fizetési jegyzéket, sem adópapírt. Természetesen az össze hivatalos papírt megtartottam 2006 óta ami a cég ügyeivel kapcsolatos, tehát bizonyítani tudom , hogy ott dolgoztam. Mivel kikértem az ajánlólevelem, kijelentette a kolleganőmnek akit szintén ugyanígy foglalkoztatott ezt mondta, hogy ez egyenlő a felmondással , de ha jól tájékoztattak engem akkor gyesen lévő anyát nem lehet kirúgni, hanem vissza kell venni és utána ki kell fizetni amit a törvény előír. Bár külföldi székhelyű cégnél nem tudom mi az eljárás. Az eredeti munkaszerződésem nála van aláírva, viszont a tervezet amit anno elküldött nálam van és az ajánlólevél is amit kiadott. Néhány napja a kolleganőm elkapott egy beszélgetést amiben kijelentette, hogy nem fizet semmit nekem még azt sem ami járna, örüljek neki, hogy nem járat le a szakmában. A nyugdíjamra gondolom keresztet vethetek erre az időszakra. Mit tehetek annak érdekében, hogy ki legyek fizetve , milyen jogaim vannak, amiket érvényesíthetek?

Kérdéséből nem derül ki egyértelműen, hogy a továbbfoglalkoztatás (GYES-ről való visszavétel) vagy a munkaviszony megszüntetése, az addig járó járandóságok kifizetése és más munkáltatónál történő elhelyezkedés e  a célja. A probléma összetett, a munkaszerződés ismerete nélkül állást foglalni nem tudok. Kérem, keressen meg a www.szecsenyi.com oldalon található elérhetőségen, vagy keressen fel egy másik ügyvéd kollégát a szakszerű tanácsadás érdekében.

3. Arra lennék kíváncsi, hogy ha gyes mellett megyek vissza 4 órában dolgozni, akkor kezdhetek-e úgy, hogy kiveszem az összegyűlt szabadságaimat? Mert a munkáltatom azt mondta, nem vehetem ki egyszerre, csak valamennyit fizethet ki belőle, vagy ha felmondok akkor kifizeti az egészet!

A felhalmozódott szabadságot a munkába állástól számított 30 napon belül köteles kiadni a munkáltató. A Munka Törvénykönyve értelmében azt kifizetni a munkaviszony folyamatos fennállása mellett nem lehet. A szabadság pénzbeli megváltásának csak akkor lenne helye, ha az Ön munkaviszonyát megszüntetnék.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás?

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Adószámos magánszemély könyvkiadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink