hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gyes melletti járadék: kinek, mikor jár?

  • adozona.hu

Gyes folyósításával együtt igényelhető-e álláskeresési járadék? Ki lehet-e utólag fizettetni a munkáltatóval az utazási költségtérítést? Olvasóink kérdéseire Viszló László munkajogi szakértő válaszol.

Jelenleg gyeden vagyok itthon ikergyermekeimmel és már korábban két alkalommal megkerestem a munkáltatóm, hogy szeretnék visszamenni dolgozni. Sajnos időhúzás lett belőle, majd április végén, szóban közölték, hogy nem szándékoznak visszavenni már és keressek magamnak állást, használjam ki a gyedet, majd utána rendezzük a továbbiakat. Mikor és milyen feltételek mellett lehet ezt igényelni? Lehet-e ezt gyes folyósításával egyidejűleg igényelni? Pontosan melyik törvény szabályozza ezt a díjazást?

Állásidőre járó pénzt, azaz személyi alapbért akkor köteles a munkáltató fizetni, ha a működési körőben felmerülő okbóül nem tud a gyesről visszatérő anyukának munkát biztosítani. Mivel a gyermekek 3 éves koráig a gyes (és nem a gyed, mert amellett nem lehet munkát végezni) folyósítása mellett Ön felmondási védelem alatt áll, így a munkáltató a munkaviszonyt rendes felmondással nem szüntetheti meg. Ha Ön jelzi, hogy vissza szeretne menni dolgozni, de a munkáltató nem tud Önnek munkát biztosítani, ez esetben az Mt. alapján állásidőre járó pénzt köteles Önnek megfizetni.

Tíz hónapja új városba költöztem, onnan ingázok régi munkahelyemre. Munkáltatóm a törvénynek megfelelően vasúti bérletem 85 százalékát fizette, januártól azonban semmit sem térít. A bejárásom majdnem 40 ezer forintba kerül, így különösen érzékenyen érintett ez a döntés. Van valamilyen módja annak, hogy januártól visszamenőleg a munkáltatóval kifizettessük az utazási költségtérítést? Pereskedni ugyan nem nagyon szeretnék, esetleg, ha új munkahelyet találok. Ha esetleg a Munkaügyi Főfelügyelőségnél tennék bejelentést, kiadnák a nevem? (Attól tartok, hogy, még ha anonim is maradnék, akkor is gyanakodnának rám, mert én járok a legmesszebbről, és már többször szóvá tettem a problémám.) Május elején a többi bejáró kollégámmal a jegyzőnek is írtunk, alá is írta mindenki a kérelmünket, de a jegyző azóta sem méltatott bennünket válaszra. (Igazgatónk arra hivatkozott, hogy az önkormányzat nem ad pénzt utazási költségtérítésre.) Egyébként az önkormányzat/munkáltató megteheti, hogy egyszerűen „csak” nem fizet?

A munkáltató a 39/2010. számú Kormányrendelet értelmében a munkáltató köteles a napi munkába járás kapcsolatos költségek rendelet szerinti megtérítésére. Ezek szerint a munkáltató megtéríti a napi munkába járással kapcsolatban a bérlet vagy menetjegy árának legalább 86%-át. Munkaviszonyból származó igényét az illetékes munkaügyi bíróság előtt érvényesítheti, de előtte javaslom, hogy kezdeményezzen egyeztetést a munkáltatójával és kérje, hogy jelöljék meg konkrétan azt a jogszabályt, amire hivatkozással nem térítik meg a költségeit.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Napelem

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Bérleti díjjal kapcsolatos elszámolás

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink