hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az eltűnt munkaadó nem fizetett nyugdíjjárulékot - mi a következménye?

  • adozona.hu

Egy felszámolt munkáltató elmaradt nyugdíjjárulék-befizetése hiányzik majd a nyugdíj megállapításakor? A legkisebb gyermek 3 éve koráig tart a felmondási védelem? Mennyi fizetés jár a gyesről visszatérő kismamának? Olvasóink kérdéseire az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

A nyugdíj megállapításánál, az évek elszámolásánál -  ha a hiányzó időt tudom igazolni egy szerződéssel, akkor annak ellenére, hogy a munkaadóm nem jelentett be - nekem nem származik hátrányom a munkaadó simlissége miatt, a be nem fizetett tb-járulékot behajtják a munkaadón. Jelenleg ez a szabály. De mi van akkor, ha a cég időközben megszüntette felszámolta magát és már nem lehet elszámoltatni semmivel. Nekem akkor is megmaradnak az éveim?

A nyugdíjhoz szükséges szolgálati éveibe ez az időtartam is beleszámít, azonban ha nem történt erre az időszakra vonatkozóan nyugdíjjárulék befizetés, akkor ezt a nyugdíj megállapításánl figyelembe fogják venni.

1978-ban születtem, 2005-ben lettem terhes, s 2006. április 8-án jöttem el tgyás-ra a munkahelyemről, majd 2006. április 27-én születtek meg az ikreim. Ettől a naptól gyest igényeltem (mivel minimálbérre voltam bejelentve, és így az ikrek után járó dupla gyes több volt, mint a gyed vagy a tgyás). Ezt követően 2008. január 27-én megszületett kislányunk is, de továbbra is az ikrek után járó gyest választottam, tehát azóta is folyamatosan ezt a juttatást kapom. Most jeleztem a főnökömnek, hogy vissza szeretnék menni dolgozni, de azt mondta, nincs annyi munka, hogy vissza tudjon venni. Kérdésem az lenne, hogy kell számítani ilyen esetben (ikrek, folyamatos gyes, újabb szülés, stb.) a gyes után járó szabadságot? Meddig tart a felmondási védelem? Ilyenkor is csak a legkisebb gyerek 3 éves koráig? És melyik jogszabály írja elő a továbbfoglalkoztatási kötelezettséget? Így ha a főnököm nem vesz vissza, fizetést kellene kapnom? És ha igen mennyit? (Akkori / mostani minimálbér?)

A továbbfoglalkoztatási kötelezettség a Munka Törvénykönyve különböző szakaszaiból vezethető le. A felmondási védelem a gyermek 3 éves koráig illeti meg Önt. A felmondási ideje pedig csak a védelem leteltét követő további 30 nappal kezdődhet el, tehát gyakorlatilag a védelem ezzel a 30 nappa kvázi meghosszabbodik. A felmondást ugyan átadhatja Önnek a munkáltató a gyermek 3 éves kora után, de a felmondási idő nem kezdődhet el azonnal. Amennyiben a munkáltató működési okára vezethető az vissza, hogy nem tud Önnek munkát adni, akkor a kiesett időre állásidőre járó pénzt, azaz a munkaszerződése szerinti személyi alapbérét kell megfizetnie. A gyermeknevelés alatt végrehajtott fizetésemeléseket is figyelembe kell vennie a munkáltatónak. A szabadság kiszámításánál a szülési szabadság (tgyás) idejére járó szabadságot kell figyelembe venni, illetve a gyermekek után járó pótszabadságot, ha azt a házastársa nem vette igénybe.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás?

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Adószámos magánszemély könyvkiadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink