hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Többet fizet a munkáltató május 1-től

  • hvg.hu

Májustól akkor is jár a bérlet teljes ára, ha szabadságon voltunk vagy megbetegedtünk. De ahhoz, hogy kilométerpénzt kapjunk, nyilatkoznunk kell a bejelentett lakcímünkről és a tartózkodási helyünkről is.

Az új kormányrendelet értelmében a munkáltató a hétvégi hazautazással járó költségeket legfeljebb havonta 30 ezer forint értékben köteles megfizetni, a napi munkába járással kapcsolatos költségeknek pedig legalább 86 százalékát kell megtérítenie - mutat rá a Sodexo Pass utalványforgalmazó cég, hozzátéve: az új rendelettel lényegesen jobban járnak azok a munkavállalók, akiknek eddig a napi munkába járás költségeinek 80 százalékát állta a munkaadójuk. Arról nem beszélve, hogy májustól a munkáltató nem vonhatja le a leadott bérlet árából azokra a napokra eső  arányos részt, amikor ő szabadságon volt illetve keresőképtelensége miatt nem dolgozott.

Az új rendelettel lényegesen jobban járnak azok a munkavállalók, akiknek eddig a napi munkába járás költségeinek 80 százalékát állta a munkaadójuk. Arról nem beszélve, hogy májustól a munkáltató nem vonhatja le a leadott bérlet árából azokra a napokra eső  arányos részt, amikor ő szabadságon volt illetve keresőképtelensége miatt nem dolgozott.

A munkáltatónak szintén ettől a hónaptól az Szja. törvényben foglaltak szerinti költségtérítést kell fizetnie, ha a munkavállalója lakóhelye vagy tartózkodási helye, valamint a munkahelye között nincsen közösségi közlekedés, illetve munkarendje miatt azt csak hosszú várakozással tudná igénybe venni, illetve fogyatékossága (mozgáskorlátozottsága) miatt nem tudja a közösségi közlekedést igénybe venni. A hosszú várakozási idő – az új szabály szerint - az az időtartam, amely az út megtételéhez szükséges időt meghaladja.

A költségtérítés jelenleg 9 forintot  jelent kilométerenként annak a munkavállalónak, aki saját gépjárművét veszi igénybe a munkába járáshoz. Ebben az esetben az oda-vissza utat kell számolni, de csak a tényleges munkanapokat kell figyelembe venni. A munkavállaló - figyelmeztet Viszló László, a hvg.hu munkajogásza -  köteles a költségtérítés igényléséhez, azzal egyidőben nyilatkozni arról a munkáltatójának, hogy honnan jár dolgozni (lakóhelyéről vagy a tartózkodási helyéről). Azért, hogy a munkáltató ismerje a munkavállaló tartózkodási helyét, melynek ismeretében eldöntse, hogy egy hétvégi utazás hazautazásnak minősül-e vagy sem.

A főiskola után legalább fél évet kell dolgoznunk ahhoz, hogy kapjunk tgyást, de csak egyéves munkaviszony esetén igényelhet bárki gyedet. Mi változott még május 1-től? Ha kíváncsi a részletekre, kattintson a hvg.hu-ra.

HVG-Adózóna konferencia
Ha szeretne mégtöbbet tudni arról, májusban milyen foglalkoztatásal kapcsolatos szabályok változtak és tb-és járulék vonzatai vannak az új szabályoknak, jelentkezzen most a HVG Adózóna és a Saldo május 19-i konferenciájára itt!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cserepótló vétel, illeték

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Szerződéskötés

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

EPR

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink