hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új tb- és munkaügyi szabályok május 1-től

  • adozona.hu

Változnak a közösségi koordinációs szabályok az Európai Unió társadalombiztosításában. Az új szabályozás szerint a kiküldetésben lévő munkavállalók célországonként a kiküldetés kezdetétől számított 24 hónapon keresztül a kiküldő államban maradnak biztosítottak, amelyhez kizárólagosan a kiküldő ország illetékes hatóságának a hozzájárulása szükséges. A jelenlegi szabályok szerint a kiküldött legfeljebb 1 évig tartozhat a kiküldő ország társadalombiztosítási jogszabályainak hatálya alá, amely további 1 évre meghosszabbítható. A Deloitte összefoglalta a legfontosabb változásokat.

A vállalkozásoknak célszerű áttekinteniük a kiküldetési szabályzatokat és felülvizsgálniuk a külföldi foglalkoztatással kapcsolatban kialakított álláspontjaikat . A szóban forgó rendelet személyi hatálya kiterjed a tagállamok állampolgáraira, egy tagállamban lakóhellyel rendelkező hontalanokra és menekültekre – akik egy vagy több tagállam jogszabályainak hatálya alá tartoznak, vagy tartoztak-, valamint ezek családtagjaira és túlélő hozzátartozóira - hívja fel a figyelmet Gyuricsku Eszter, a Deloitte Zrt. adóosztályának igazgatója.

A legfontosabb változások:

• Jelenleg a több tagállamban munkát végző munkavállaló, aki a munkáját részben abban az országban végzi, amelyben a lakóhelye van, a lakóhelye szerinti ország járulékszabályainak hatálya alá tartozik. Az új rendelkezések szerint azonban a kiküldött csak abban az esetben maradhat a lakóhelye szerinti állam járulékszabályainak a hatálya alatt, ha tevékenységének lényeges részét (legalább 25%) ebben az államban folytatja munkaideje és/vagy díjazása alapján.

•  Május elsejéig a korábbi szabályok értelmében azok a magánszemélyek, akik szokásosan több tagállamban végeznek munkát és az egyik országban munkavállalók, a másik országban pedig önálló vállalkozók voltak, általában mindkét államban járulékot fizettek. Az új szabályozás a kettős járulékfizetést kizárja, a járulékfizetés abban az államban történik a Rendelet értelmében, amelyikben a magánszemély munkavállalóként végez tevékenységet.

• Két évet meghaladó kiküldetési időtartam esetén a járulékfizetés továbbra is a kiküldő országban történik. A kivételes szabály alkalmazása továbbra is az érintett országok illetékes hatóságainak megállapodása alapján lehetséges.

Konferencia a magyarok külföldi és a  külföldiek itthoni foglalkoztatásáról, tb-kérdésekről és a közösségi rendeletről 
Amennyiben szeretne többet megtudni arról, hogy az új szabályok értelmében hol biztosított a munkavállaló, egyéni vállalkozó és a foglalkoztatott vagy hogy milyen kivételes szabályok vonatkoznak a következő hónaptól a kiküldetésre, hogyan változnak a kiküldetési nyomtatványok és az egészségügyi biztosítási ellátásokat hogyan lehet igénybe venni majd külföldön, jelentkezzen a HVG Adózóna és a Saldo közös konferenciájára itt.

A fennálló biztosítás igazolása, hatóságok közötti egyeztetés
Az egyes tagállamok társadalombiztosítási szabályainak hatálya alá tartozás elbírálásának folyamata előreláthatólag változatlan marad, valamint továbbra is marad az EU egészségbiztosítási kártya.

Főbb eltérések:
• 2010.04.30-ig kezdődő kiküldetés esetén (a kiküldetés kezdete és nem az igénylés időpontja számít), valamint az 1408/71/EGK rendelet hatálya alá tartozók esetében a hatóság E101-es igazolást állít ki,
• 2010.05.01-től kezdődő kiküldetés esetén elvileg az A1 “hordozható dokumentum”-ot kell(ene) kiállítani, azzal a feltételezéssel, hogy az addig rendelkezésre áll,
• megszűnik az E-102 formanyomtatvány alkalmazása, amely korábban az 1 évet meghaladó kiküldetés hosszabbítására szolgált.

Az OEP honlapján felsorolt űrlapok esetében lehetőség van a kérelmek elektronikus benyújtására. A tagállamok intézményei közötti elektronikus adatcsere vonatkozásában 2 év az átmeneti időszak. Az intézmények közötti elektronikus adatcsere az EU Bizottság által fenntartott szerveren keresztül, egyelőre “papír formában” történik, a tagállamok közötti egyeztetések intenzitásának növekedése várható.

Átmeneti rendelkezések

Az a munkavállaló, aki 2010. május 1-jén érvényes E101-es igazolással rendelkezik, az igazolás lejártáig, vagy a lényeges körülményekben bekövetkező változás időpontjáig a már kiállított E101-es igazolás alapján tehet eleget a járulékfizetési kötelezettségének. A 883/2004/EK rendelet a 87. cikk szerinti feltételek esetén 10 év átmenetet biztosít.
 

 

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Védelmező személybiztosítás adózása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Biztosítási adó sávváltozás 2024

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Átalányadós továbbszámlázása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink