hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfavisszatérítés, áfamentes értékesítés: változások 2010-ben

  • dr. Marosi Andrea

Az általános forgalmi adó változásai főleg az Európai Unión belül szolgáltatók életét keserítik meg, mert minden egyes tagországi ügyfél forgalmáról adatszolgáltatást kell benyújtani. Könnyebb lesz viszont az Európai közösségből a visszaigénylés.

Adókulcsok, számlázási szabályok

• A távhő áfakulcsa 5 százalékra mérséklődött (az EU nem emelt kifogást).
• Kötelezően közösségi adószám kell az EU tagországain belüli kereskedelmi kapcsolatokhoz.
• A számlákon már nem kell feltüntetni a példányszámozást, elég az eredeti (egyszer kinyomtatható) példányt megkülönböztetni.
• A pénztárgépek alkalmazása tevékenységfüggővé vált, de továbbra se kell nyugtát adni, ha számlát bocsát ki az eladó.

Helyi a vevő, vagy külföldi?

• A szolgáltatás igénybevevőjének székhelye (lakóhelye, legérintettebb telephelye) szerint kell az áfa teljesítési helyét megállapítani. Adóalanyok között ez az ügynöki szolgáltatások, a szállítás/fuvarozás áfa kezelését, illetve a 30 napnál hosszabb közlekedési eszköz bérbeadásának áfa szabályait változtatja meg úgy, hogy az igénybevevő székhelye szerint kell eljárni, ha az országhatáron kívüli, akkor fordítottan, a vevő állapítja meg majd saját maga számára a saját országbeli hozzáadott érték adóját.
• Az export-import fuvar esetében arról, hogy az az ellenértékbe beletartozó fuvarköltséget tartalmaz, nyilatkoznia kell vevőnek, sőt, fuvarokmánnyal (export esetén hatósági kiléptetéssel is) bizonyítani kell az áfamentes számlázáshoz.
• Az EU szabályoknak megfelelő számlát is el kell fogadni, de belföldi fordított ÁFA esetében elegendőek a kapcsolódó iratok is.

Vallunk és adatszolgáltatunk

• A közösségi szolgáltatások új tételként jelennek meg az összesítő elszámolásban, azokat nyújtáskor és igénybevételkor is jelenteni kell. Az adatszolgáltatást a bevallási gyakoriságnak megfelelően, legalább negyedévente kell benyújtani, kizárólag akkor, ha volt ilyen áfaalap.
• Át kell térni a (nettó) 100 ezer euró feletti (az ÁFA tv. EU csatlakozáskori árfolyamán kell számítani, vagyis 252,19*100,000 euró = 25 219.000 forint) bevétel esetében havi adatszolgáltatásra, ilyenkor a negyedév első, vagy második hónapjáig terjedő törtidőszakú elszámolást kell beadni.
• Az adatszolgáltatás során egyelőre nem világos, hogy miként lehet majd kezelni a közösségi szabályoktól eltérő teljesítési időpont adta különbséget, hiszen Magyarországon – egyedülálló módon – a folyamatos teljesítéseknél a fizetési határidő a teljesítési időpont.

Más tagországból másként kapjuk vissza

• Az EU tagországokból származó bizonylatok miatti áfavisszatérítési igényt elektronikus úton az APEH-hez kell benyújtani, bármely EU nyelven (ha azt nem korlátozta a tagország), a tárgyévet követő szeptember 30-ig, ezt az APEH 15 napon belül továbbítja, ahol a tagországbeli közigazgatási határidők szerint bírálják azt el (amely legalább 6 hónap).
• Más tagországbeli a magyar áfa visszatérítését szintén a helyi adóhatóságánál kezdeményezi, amelyet az továbbít az APEH számára. A kérelmet akkor bírálja el az APEH (az egyéb feltételek mellett), ha üzemanyag esetében az adóalap 250 más esetben legalább ezer euró, és a kérelem – szokásos naptári évnél – legalább 400 euró visszatérítését kéri. Az APEH alapesetben 4 kapcsolódó vizsgálatnál 7, hiánypótlásnál pedig 8 hónap alatt dönt és azt 10 nap alatt kiutalja.

Megoldott problémák

• Az engedményezés kikerült az áfamentes kategóriából, így az e miatt arányosítási kötelezettség is megszűnt.
• Az utazásszervezők által bekért (bírságolható) nyilatkozat szerint, ha a vásárló cég nem hárítja tovább költségeket, akkor utas és kaphat árrés-adózás szerinti számlát. Más esetben és olyan szolgáltatásoknál, ahol a szolgáltatás belföldön teljesült a főszabály szerint kell eljárniuk (+25 százalék áfa). A külföldön teljesült szolgáltatás (pl. szállásdíj, idegenvezető díja, vendéglátás költsége) esetében nem számítható fel magyar áfa!
• Az alanyi adómentességgel rendelkezőknél a fordított áfa alá tartozó tételeikre megnyílt az input áfa levonási joga.
• Az ingatlanok értékesítése esetén, érintettség esetén az APEH – írásos kérelemre – tájékoztatást ad az eladó áfa státuszáról.
• Az ingatlanok értékesítésére 2010.02.01-ig választható a lakóingatlanok áfamentes értékesítése. A határidő jogvesztő! Annál a lakóingatlannál, ahol törvényi tiltás miatt nem volt levonható áfa, a választás alapján megnyílik az áfa utólagos levonása.

Ruszin Zsolt
MKOE alelnök

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi kedvezmény 16 év fölött

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Hipa – egyszerűsített adómegállapítás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink